Blic

Na rezultat testa čeka više od 600 Valjevaca

- P. V.

covid ambulanta valjevskog doma zdravlja

JOŠ ČETIRI OSOBE pozitivne su na prisustvo korona virusa, tako da je ukupan broj obolelih u Valjevu 343, pokazuju novi podaci Zavoda za javno zdravlje. Na čekanju je, međutim, više od 600 testova.

Kako je saopštio Zavod, u Ubu, Mionici i Ljigu je potvrđen po jedan novi slučaj, tako da su u Kolubarsko­m okrugu ukupno na korona virus pozitivne 483 osobe. Posle Valjeva sa 343 slede Ub sa 39, Lajkovac sa 37, Mionica sa 36, Ljig sa 16 i Osečina sa 12 obolelih od Covida 19.

Što se tiče hospitaliz­ovanih, na Infektivno­m odeljenju Opšte bolnice u Valjevu trenutno se leči sedam pacijenata iz Valjeva, četiri iz Uba i po jedan iz Lajkovca i Ljiga, dok je u kućnoj izolaciji 135 zaraženih iz Valjeva.

Novi podaci, inače, govore i da je od potencijal­no inficirani­h uzeto 608 briseva i da se rezultati očekuju u narednim danima. Istovremen­o, novi je i podatak da je korona virusom zaraženo deset medicinski­h radnika.

U Valjevu je zbog pogoršanja epidemiolo­ške situacije vanredna situacija stupila na snagu 7. jula, ali za primenu naloženih mera, kako je rečeno u Stručno-operativno­m timu kriznog štaba, čeka se odobrenje Ministarst­va zdravlja.

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, zabranjeno je organizova­nje svečanosti, kao i organizova­nje sportskih i drugih zabavnih manifestac­ija.

Štab je, uz to, doneo preporuku Gradskom veću “da u zavisnosti od epidemiolo­ške situacije donese odluku o organičava­nju radnog vremena ugostitelj­skih objekata 6 do 22 časa”.

Pored toga, zabranjeno je korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, a kozmetički­m, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama naloženo je obavezno sprovođenj­e mera zaštite. 

U poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminula su četiri Covid pozitivna pacijenta, saopštio je juče pre podne koordinato­r te zdravstven­e ustanove Mirsad Đerlek.

Istakao je da su preminule dve osobe iz Novog Pazara (86 i 76 godina) i po jedna iz Sjenice (76) i Tutina (73).

- Trenutno na lečenju imamo 374 osobe, a u poslednja 24 sata hospitaliz­ovane su 42 osobe. Transporta u tercijarne ustanove nije bilo jer imamo dobre uslove da sve pacijente, osim onih sa najtežim komorbidit­etima, lečimo ovde - poručio je Đerlek.

On je najavio da danas očekuje dolazak dve ekipe lekara iz BIH.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia