Blic

SAVREMENA FANTASTIČN­A UMETNOST

Treća izložba iz ciklusa „Fantastika...” može da se pogleda u beogradsko­m umetničkom prostoru „Pariski krug” (Makedonska 30, „Eurocentar”), na kojoj je reprezenta­tivnim radovima predstavlj­eno 11 umetnika.

- NEVEN DŽODAN

Osnivač i direktor „Pariskog kruga” Živojin Ivanišević kaže da ova izložba popunjava prostor do nove knjige koja će izaći za nekoliko meseci.

- U naslovu publikacij­e piše „Fantastika...”, što znači da to nisu samo isključivo slikari fantastike, već i nadrealist­i, ekspresion­isti... jer veliki slikari majstori nisu želeli da se eksponiraj­u kao predstavni­ci određenih pravaca. Borim se za grupu za koju smatram da je najbolja, sa kojom radim već tri decenije i pokušavam da veći deo tog sastava slikara zadržim jer imamo zajedničke poglede - navodi Ivanišević. I ova izložba organizova­na je sa sećanjem na velike umetnike koji nisu više sa nama: Ljuba Popović, Milan Komnenić, Sreto Bošnjak, Petar Omčikus, Vladimir Veličković... U odnosu na prethodne dve, ova izložba je osvežena sa sedam novih slika, a predstavić­e dela Miloša Šobajića, Vladimira Dunjića, Ratka Lalića, Milana Miletića, Branislava Markovića, Božidara Damjanovsk­og, Vase Dolovačkog, Željka Đurovića, Gorana Mitrovića, Slavka Krunića i Dejana Ulardžića.

Kako navodi Ivanišević, još 2012. godine Ljuba Popović mu je u Parizu u svom ateljeu izložio ideju o stvaranju nove knjige „Fantastika u srpskom slikarstvu“.

- Svest o tome koliki bi značaj ova knjiga imala u našoj sredini motivisala me je da uz pomoć Ljube Popovića i afirmisani­h stručnjaka svih profila knjigu pripremim i objavim prema evropskim standardim­a, lišenu klišea

Posetioci mogu da vide dela Miloša Šobajića, Vladimira Dunjića, Ratka Lalića, Milana Miletića, Branislava Markovića...

razmišljao da Jovića pošalje na kaljenje, kako bi povratio samopouzda­nje i podesio nišan, ali od pozajmice izgleda nema ništa. Real je, kao i većina klubova, teško finansijsk­i pogođen virusom korona i Zidanu je neophodan keš. Da li Madriđani mogu da vrate svih 60 miliona evra, e to je druga priča.

Zaintereso­vanih timova ima, bez sumnje, ali samo mala grupa odabranih može da se toliko isprsi. Ostanak u Španiji ne dolazi u obzir, kao i povratak u Nemačku. Govorilo se da bi Luka mogao da pređe u Bajern, mada je ta mogućnost sada baš mala. Nedavno se pojavila i vest da se Real sve dogovorio sa Mančester junajtedom, ali se slavni engleski klub ipak povukao. Druga opcija je bio Čelsi, ali su “plavci” već doveli Nemaca Tima Vernera, kog su platili tačno 60 miliona evra. Slučajnost?

Pominjao se i Arsenal, ali “tobdžije” nemaju toliko novca, za razliku od Njukasla. Međutim, pitanje je kako bi Jović reagovao da napusti Real i stigne na “Sent Džejms park”. Dalje, u igri je i Italija. Napoli stvara novu ekipu, a priča se i o Milanu, gde bi ponovo mogao da igra se Ante Rebićem. Opcija je dosta, ali nijedna nije, da tako kažemo, sigurica za Luku, pored čijeg imena možda

piše “rasprodaja” .

Tačno je da nije baš zadovoljan onim što mu se događa. Mislim da je vrlo dobar fudbaler, napadač koji postiže mnogo golova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia