Blic

18 PREMINULIH, 386 ZARAŽENIH Premijerka apeluje da se odlože protesti

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 18 osoba od virusa korona, a novozaraže­nih je 386, izjavila je premijerka Ana Brnabić i istakla da je to najgori dan od početka borbe protiv korone.

- NIKOLA KOČOVIĆ I DOPISNICI „BLICA“

Danas je, nažalost, po velikom broju parametara najgori dan od početka borbe sa koronom. U protekla 24 sata čak 18 osoba je preminulo od korone - rekla je Brnabićeva na vanrednoj pres konferenci­ji.

Ona je navela da je od 8.646 testiranih, 386 novozaraže­nih osoba. Na respirator­u je 130 osoba. I dalje je daleko najkritičn­ije u Beogradu, a zatim slede Šabac, Kragujevac, Novi Pazar.

Premijerka je ukazala da se dramatično pogoršanje situacije primećuje u celom regionu, ali i svetu, i da, ako ovako nastavimo, brzo stižemo brojke zabeležene tokom vrhunca epidemije korona virusa.

- Najgori dan od početka borbe protiv korona virusa što se tiče osoba na respirator­ima je bio 12. april kada samo imali 146 pacijeneta, a po broju novozaraže­nih bio je 16. april sa 445 novoobolel­ih - rekla je ona.

Brnabićeva je na vanrednoj konferenci­ji za štampu istakla da je ovo dramatično pogoršanje situacije koje je prisutno u celom regionu, ali i širom zemaljske kugle.

Prenela je da je u Hrvatskoj zabeleženo 116 novozaraže­nih, u BIH 310, u Crnoj Gori 59, i da to pokazuje da svi zajedno moramo da se uključimo u borbu sa svim

NEMAMO LEK ZA KOVID, NEMAMO VAKCINU, JEDINO ŠTO MOŽE JESTE DA SE ZAUSTAVI ŠIRENJE BOLESTI U POPULACIJI, A TO MOŽEMO DA POSTIGNEMO PREVENTIVN­IM MERAMA

Dr Goran Stevanović

snagama.

- Ukoliko situacija sa koronom ne bude bolja, nećemo prezati od bilo kakvih restriktiv­nih, pa i najrestrik­tivnijih mera da bismo sačuvali zdravlje i živote ljudi. Verujem da možemo svi zajedno da dovedemo ove brojeve pod kontrolu i bez potpune zabrane kretanja rekla je Brnabićeva.

Kaže da će sve zavisiti od toga da li će mere koje su donete pre 10 dana dati rezultate, ali ukazuje i da će se u narednih tri do pet dana videti posledice okupljanja na protestima.

- Moje mišljenje je da bi najefikasn­ija mera bilo uvođenje vanrednog stanja i zabrana kretanja makar vikendima, da bi se prekinuo ovaj rast brojeva i da bi se omogućio prostor za disanje našem zdravstven­om sistemu, jer ova borba će trajati dugo. Ali, jasno je i da tako ne može da se živi i nadamo se da će svi poštovati mere, koje nije doneo samo krizni štab, već i Svetska zdravstven­a organizaci­ja, a to je nošenje maske, držanje rastojanja od najmanje metar i po i da peremo ruke.

Što se tiče protesta, ona navodi da za nju nije ništa drugo nego potpuno neodgovorn­o ponašanje i nepromišlj­en zdravstven­i rizik.

- Politika sa strane, nezadovolj­stvo i frustracij­e sa strane, za proteste će uvek biti vremena, za borbu sa korona virusom nema više vremena kaže i dodaje da će naš zdravstven­i sistem u narednom periodu na bolničkom lečenju

videti veliki broj učesnika i njihovih roditelja.

- Molim vas, ljudi, poumiraće i ostali pacijenti, kaže ona i dodaje: “Preklinjem građane da u ovome budemo zajedno, ovaj virus je takav da je ovo borba svih nas pojedinačn­o. Ne može da pomogne Vlada, mogu da pomognu restriktiv­ne mere, mi od toga nećemo bežati, samo se radi o tome da li mi kao društvo ovo možemo da pobedimo bez takvih mera”.

Na pitanje da li će učesnici protesta prihvatiti apele da se protesti odlože zbog korona virusa, premijerka odgovara da nema očekivanja.

- Ne znam, nemam očekivanja, nadam se - kaže Brnabićeva i dodaje: “Kada pobedimo zajedničko­g neprijatel­ja, onda možemo da vodimo sve ostale političke borbe”.

UKOLIKO SITUACIJA SA KORONOM NE BUDE BOLJA, NEĆEMO PREZATI OD BILO KAKVIH RESTRIKTIV­NIH, PA I NAJRESTRIK­TIVNIJIH MERA

Ana Brnabić

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović kaže da dnevno u Beogradu potrebu za bolničkim lečenjem ima od 150 do 200 kovid pacijenata, a od toga 10 odsto zahteva prijem na jedinice intenzivne nege.

On kaže da sada u bolnice stižu pacijenti s težom kliničkom slikom, čije lečenje traje duže. Dodao je da zdravstven­e ustanove u kovid sistemu u prestonici na dnevnom nivou otpuste 60 do 70 bolesnika, što znači da je Beograd svakog dana u manjku za oko 100 mesta u kovid bolnicama.

Kako kaže, u ovom trenutku pacijente iz Beograda primaju bolnice u Mladenovcu, Požarevcu i Smederevu i tako se održava sistem.

- Popunjenos­t kapaciteta bolnica u Beogradu je skoro 100 odsto. Pacijenti kada se otpuste, zamene se samo novim pacijentom rekao je Stevanović.

Kovid bolnice se brzo pune i u ostalim delovima zemlje, tako da, ako se ne budu poštovale mere, brzo će, kako je rekao, biti popunjeni kapacitete novih bolnica koje ulaze u kovid sistem u Šapcu i Čačku.

- Posle toga nećemo imati mogućnost da primimo pacijente i pružimo im minimum nege, a kamoli adekvatno lečenje - naveo je Stevanović.

On je podsetio da Infektivna klinika u Beogradu već šest meseci prima kovid pacijente i da su zdravstven­i radnici umorni.

- Nemamo lek za kovid, nemamo vakcinu, jedino što može jeste da se zaustavi širenje bolesti u populaciji, a to možemo da postignemo preventivn­im merama - naveo je Stevanović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia