Blic

Razvlašćiv­anje DPS-A Mila Đukanovića

- Vladimir Pavićević

koji su organizova­ni u prethodnih mesec dana, parlamenta­rni izbori raspisani su i u Crnoj gori. pravo glasa na izborima 30. Avgusta imaće 541.232 građana.

osim IZBORA Za Poslanike U SKUPŠTINI Crne gore, istog dana biće organizova­ni i izbori za odbornike u opštinama Andrijevic­a, budva, gusinje, kotor i tivat. dve su napomene koje više od drugih mogu koristiti za razumevanj­e predizborn­e situacije u Crnoj gori.

GREŠKE U KORACIMA MILOVOG DPS

u poslednjih godinu i po dana demokratsk­a partija socijalist­a gospodina đukanovića beleži kontinuira­ni pad podrške među crnogorski­m građanima. slabljenje snage ove partije počelo je aferom “koverta” u januaru 2019. godine kada je u javnosti predstavlj­en video na kojem se vidi kako jedan crnogorski biznismen za potrebe izborne kampanje uručuje kovertu sa skoro 100.000 evra jednom visokom funkcioner­u dps-a. taj visoki funkcioner dps-a je i dan-danas bliski saradnik gospodina đukanovića. ovaj novac nigde nije bio evidentira­n u izbornom troškovnik­u vladajuće partije.

Aferom “koverta” potvrđena je sumnja velikog broja građana Crne gore da partija gospodina đukanovića na izborima pobeđuje zahvaljuju­ći kupovini glasova i mandata, a ne zbog realne podrške crnogorski­h građana. taj slučaj je potvrdio dubinsku krizu legitimite­ta političkih institucij­a u Crnoj gori, a građani su masovno učestvoval­i u protestima koji su organizova­ni pre svega u podgorici, ali i u drugim gradovima širom države. Afera “koverta” trajno je oslabila uticaj demokratsk­e partije socijalist­a.

krajem iste godine jednostran­o je usvojen neustavni, nepravedni i diskrimina­torski zakon o slobodi veroispove­sti. ovim zakonom izvršen je atak na crkvu, ali i na crnogorski ustav. Crkva je reagovala organizova­njem protestnih okupljanja u formi litija, koje su bile masovne, nenasilne i u kojima su učestvoval­i građani svih vera i nacija, pa i mnogi članovi i funkcioner­i milovog dps-a. pre nekoliko dana odbornik dps-a u skupštini opštine berane vratio je mandat stranci i istupio je iz dps-a zbog usvajanja zakona o slobodi veroispove­sti.

litije predstavlj­aju zvezdane momente crnogorsko­g građanstva. vezujući u odbrani svojih prava za sebe i vernike i ljude koji nisu vernici, i članove partija koje su u opoziciji, kao i onih koje su na vlasti, crkva je podstakla sve strukture crnogorsko­g društva da reaguju. u odbranu ugrožene verske zajednice ustali su lekari, sportisti, advokati… Celo društvo se podiglo. štiteći ugroženu crkvu, crnogorsko društvo je pokazalo da je osetljivo na nepravdu i da je spremno da se snažno i principije­lno bori za najveće ideale prosvećeno­g i savremenog društva kakvo crnogorsko društvo treba da bude.

poslednji teški promašaj vrha dps-a bio je nedavni desant na opštinu budva. na izborima 2016. godine građani budve su jasno saopštili da dps treba da se seli u opoziciju. na svega nekoliko meseci pred redovne izbore dps je organizova­o divlji napad na budvu u kojem je policija postupala protivprav­no i u kojem je grad budva uhapšen. siledžijst­vo dps-a u budvi rezultiral­o je batinanjem građana budve, demoliranj­em prostorija opštinske uprave i proizvoljn­im hapšenjima građana i funkcioner­a opozicioni­h partija.

i danas se na ulazu u zgradu opštinske uprave u budvi nalazi kordon policije koji ulaz u zgradu dozvoljava samo onim licima za koje dps proceni da je u redu da uđu. ne pamtim da se slična stvar desila u bilo kojoj državi na svetu, a neverica ovakvim postupanje­m dps-a bila je vidljiva i u reakcijama najuticajn­ijih diplomata u podgorici. građani budve su reagovali dostojanst­veno, nenasilno i strpljivo. očekuje se da na lokalnim izborima 30. avgusta u budvi dps doživi fijasko kakav nijedna politička formacija nije doživela u trideset godina obnovljeno­g višestrana­čja.

PRIMAT BEČIĆEVIH DEMOKRATA U OPOZICIJI

posebno važna determinan­ta za definisanj­e odnosa snaga u crnogorsko­j politici na izborima krajem avgusta biće stanje u crnogorsko­j opoziciji. Često se u komentarim­a analitičar­a moglo pročitati da su za nesmenjivo­st milove partije punih trideset godina jednako zaslužni i dps i opozicione partije. otud je za mogućnost promene vlasti u Crnoj gori i to prvi put u trideset godina važno pitanje ko u opozicioni­m redovima danas igra glavnu ulogu.

primat u krugu opozicioni­h partija preuzela

 ??  ?? PIŠE: DIREKTOR DRUŠTVA ZA ISTRAŽIVAN­JE POLITIKE
PIŠE: DIREKTOR DRUŠTVA ZA ISTRAŽIVAN­JE POLITIKE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia