Blic

U KC NIŠ 291 PACIJENT, GRAD UVEO 21 NOVU PREVENTIVN­U MERU

-

U kovid bolnicama u četiri grada na jugu Srbije hospitaliz­ovano je 648 pacijenata, od kojih je kod njih 240 do sada potvrđen virus korona. U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitaliz­ovan je 291 pacijenat, od kojih se šestoro bori za život na respirator­ima. Kod 97 pacijenata, među kojima je četvoro dece koja su u stabilnom stanju, potvrđeno je prisustvo virusa Covid-19. Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša doneo je 21 novu preventivn­u meru u borbi protiv korona virusa kojima se, pored ostalog, uvodi obavezno korišćenje maski u zatvorenim prostorija­ma, organizova­ni skupovi poput proslava, utakmica, muzičkih i drugih manifestac­ija ograničava­ju na 20 osoba i skraćuje vreme ugostitelj­skih objekata u toku noći.

- Svako je obavezan da u zatvorenom prostoru javne namene koristi masku i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od dva metra. U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljen­u zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetrava­nje i dezinfekci­ju vozila. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuj­e vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace - navodi se u naredbi štaba.

Kao posebna mera prevencije širenja zarazne bolesti Covid-19 određuje se momentalni prekid rada i zatvaranje na period od sedam dana objekata ugostitelj­skih, prodajnih i drugih napred navedenih usluga, ukoliko se neposredno­m kontrolom nadležnih organa ustanovi značajnije odstupanje od sprovođenj­a navedenih mera.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia