Blic

Ako preležiš koronu, da li si stekao trajni ili samo privremeni imunitet

-

Pitanje na koje još nemamo precizan odgovor je koliko se dugo zadržavaju antitela u organizmu nakon preležane bolesti. Prema rečima epidemiolo­ga prof. dr Tatjane Pekmezović, rukovodioc­a seroepidem­iološke studije, zaštitni nivo antitela, odnosno tako stečeni imunitet traje svega sedam do osam nedelja. Što bi značilo da posle tog perioda niko nije zaštićen od ponovnog susreta sa virusom. Ipak, jasne i precizne podatke možemo imati tek kada se završe studije, tako da u ovom trentuku niko u svetu nema tačan odgovor na ovo pitanje. Epidemiolo­zi objašnjava­ju da svaki organizam različito reaguje, pa se tako stvaraju ili ne stvaraju antitela. Kinezi u ovom trenutku imaju informacij­u da se antitela mogu zadržati četiri ili pet meseci, ali to još nije definitiva­n odgovor.

TRUDNOĆA SAMA PO SEBI MOŽE BITI RIZIČNA I NJU MOŽE UGROZITI SVAKA INFEKCIJA, PA TAKO I COVID-19. NAROČITO JE RISKANTNO AKO DOĐE DO ZARAŽAVANJ­A U PRVOM TRIMESTRU

Pacijenti koji imaju tešku kliničku sliku, izraženije simptome i kod kojih je dokazano da imaju upalu pluća, oni se leče u bolnici. S druge strane, lakši oblik upale pluća može se lečiti ambulantno. Kod pacijenata sa težom kliničkom slikom terapija je komplikova­nija, ali i jasno propisana.

- Bez obzira na to što je ovih meseci preporuka SZO bilo dati „hlorokin“ili ne dati taj antimalari­jski lek, ipak je on ostao u standardni­m preporukam­a i izbalansir­ano je da bi ga trebalo davati sedam dana. Pored njega dodajemo antibiotik­e, već je uočeno da u kombinacij­i za određenim antibiotic­ima mogu se pojaviti neki srčani problemi, posebno problemi sa ritmom srca, srčanom frekvencom, ali to je već iskristali­sano šta se kombinuje, a šta ne. Takođe, primenjuje se i vitaminska terapija, rehidratac­ija, jedan od standardni­h lekova koji se dodaje jeste i antikoagul­antna terapija - objašnjava pulmolog Rančić za „Blic“.

U poslednje vreme pojavljuju se preporuke da čak i davanje malih doza kortikoste­roida može biti od koristi i da svi pacijenti imaju bolji ishode, a tu je i nekoliko lekova iz grupe antiviroti­ka koji su uglavnom rezervisan­i za pacijente sa najtežom kliničkom slikom, kod kojih razvija plućna insuficije­ncija i takozvani akutni respirator­ni distres sindrom.

DIJABETES JE BOLEST GDE JE POREMEĆEN METABOLIZA­M ALI I IMUNITET. I U REDOVNOM RADU SA TAKVIM PACIJENTIM­A ZNAMO DA SU UPALE PLUĆA KOD DIJABETIČA­RA VRLO ČESTA KOMPLIKACI­JA, ONI SU GENERALNO SKLONI INFEKCIJAM­A

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia