Blic

DUBOKA UVREDA ZA HRIŠĆANE

Poslednja promena statusa istanbulsk­e Aje Sofije iz muzeja u džamiju izazvala je burne reakcije u svetskoj javnosti.

- MILIKŠIĆ) (M.

Osude samo pljušte po turskom predsednik­u Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je nakon presude Državnog saveta Turske Republike, najvišeg upravnog suda, potpisao dekret prema kojem je čuvena građevina preimenova­na u džamiju.

Erdogan je već najavio da će džamiju otvoriti molitvom 24. jula, na godišnjicu sporazuma iz 1923. kojim su uspostavlj­ene sadašnje granice Turske. Da turski predsednik ne gubi vreme, pokazuje i to što je odmah nakon potpisivan­ja dekreta održao konferenci­ju za štampu i rekao da su vlasti ubrzale pripremu za otvaranje džamije.

- Kao i sve naše džamije i vrata Aja Sofije biće otvorena svima - našim građanima i strancima, muslimanim­a i onima koji nisu muslimansk­e vere - poručio je Erdogan.

Namera turskih vlasti da Aju Sofiju ponovo pretvore u džamiju naišla je na oštre kritike u svetu, uključujuć­i EU,

SAD i, naročito, pravoslavn­e lidere. Prvo su se oglasili Grci, kada je portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da će se Atina zalagati da međunarodn­e organizaci­je i EU uvedu sankcije Turskoj.

- Grčka osuđuje ove korake i učiniće sve što je moguće kako bi Turska snosila posledice rekao je Pecas i ocenio da je Erdogan napravio istorijsku grešku.

Turski potez osudio je i evropski blok, tačnije šef diplomatij­e Đuzep Borelj, koji je rekao da je ta odluka za žaljenje.

Oglasio se i demokratsk­i kandidat na izborima za predsednik­a SAD Džo Bajden, koji je pozvao Erdogana da promeni

Ova odluka je otvorena provokacij­a civilizova­nom svetu

svoju odluku.

- Duboko žalim odluku turske vlade da preobrati Aju Sofiju u džamiju i urgiram da turski predsednik­promeni svoju odluku i umesto toga čuva ovo dragoceno mesto pod trenutnim statusom muzeja, obezbeđuju­ći jednak pristup za sve - naveo je Bajden u saopštenju.

Još neki američki zvaničnici su osudili tursku odluku, poput predsednik­a Komiteta za spoljnu politiku Senata Džejmsa Riša, koji ju je nazvao dubokom uvredom za hrišćane širom sveta. U petak uveče hiljade turskih vernika molilo se van Aje Sofije, a “Blumberg” navodi da su mnogi plakali poneti emocijama simbolično­g trijumfa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia