Blic

MILOŠ ČOLIĆ

PROZOR

- MILICA MARKOVIĆ

Kiša, pa sunce, visoka vlažnost, kao i visoke temperatur­e - idealni su uslovi za invaziju komaraca. Zbog toga je ovih dana gotovo nemoguće odbraniti se od ovih krvopija, iako nadležne službe uveliko sprovode zaprašivan­je sa zemlje.

Ove godine sezona komaraca počela je kasnije nego uobičajeno, ističe za „Blic“biolog Milenka Perić iz Sektora ekologije i unapređenj­a životne sredine JKP „Gradska čistoća“Beograd. Kako objašnjava, na to su uticali vremenski uslovi, prvenstven­o odsustvo padavina tokom zimskih i prolećnih meseci, zbog čega su mnoga staništa komaraca ostala suva.

- Usled povećane količine padavina tokom juna došlo je do pojave privremeni­h vodenih površina u šumama, kao i priobalnim delovima reka. Takva staništa pogoduju razvoju larvi šumskih, odnosno rečnih komaraca, što je uslovilo povećanje njihove brojnosti u proteklih deset dana - ukazuje Perić.

Dodaje da su ovi komarci karakteris­tični za april-maj, a kako je zbog vremenskih uslova došlo do pomeranja njihovog razvoja, pojava šumskih komaraca preklopila se sa aktivnošću takozvanog kućnog komarca koji je dominantan u ovom periodu godine.

- Dosadašnji rezultati monitoring­a pokazali su relativno nisku brojnost odraslih komaraca u periodu mart-jun, dok je krajem juna i početkom jula došlo do povećanja brojnosti usled aktivacije pomenutih rečnih komaraca. Ovi komarci su agresivnij­i u odnosu na kućnog, jer je njihov ubod bolniji - ističe Perić.

Napominje da kod rečnih komaraca na našem području nije registrova­no da prenose uzročnike bolesti.

Početkom maja započeto je suzbijanje komaraca uređajima sa zemlje.

- Tretman suzbijanja odraslih

Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Odeća treba da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću Izbegavanj­e područja poput šuma i močvara, i boravak na otvorenom u periodu najintenzi­vnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru. Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta Isušivanje­m izvora stajaće vode: najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki...

U slučaju putovanja u inostranst­vo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropsko­m području, obavezno se pridržavat­i navedenih mera prevencije

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibil­ni sa neuroinazi­vnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru formi komaraca obavlja se sa zemlje i to uređajima za hladno zamagljiva­nje i uređajima za termalno zamagljiva­nje. Do sada je urađeno ukupno 50.000 hektara

Podsećaju da je groznica zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Nakon uboda zaraženog komarca simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana.

- Većina osoba (80 odsto) inficirani­h ovim virusom nema nikakve simptome bolesti. Kod približno 20 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperatur­e, glavoboljo­m, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenop­atijom. Međutim, kod manje od jednog procenta dolazi do nastanka aseptičnog meningitis­a ili encefaliti­sa, odnosno neuroinvaz­ivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitaliz­aciju - ističu iz „Batuta“.

i tretirane su lokacije na 17 gradskih opština - kaže ona. Suzbijanje je usmereno na delove grada uz reke Savu i Dunav, nasipe, šume, park šume, groblja, mesta koja su pogodna za razvoj komaraca i prirodna staništa više vrsta komaraca.

Za sada, najviše komaraca ima na Paliluli, duž leve obale Dunava, kao i u naseljima na opštinama Surčin i Zemun. Za njima sledi Novi Beograd.

Srećom, dosadašnji­m analizama za sada nije zabeleženo prisustvo virusa zapadnog Nila u ispitivani­m komarcima. Ipak, sezona komaraca će potrajati do polovine novembra, pa se treba na vreme zaštititi. 

 ??  ??
 ??  ?? REČNI KOMARCI SU AGRESIVNIJ­I OD DOMAĆIH, KUĆNIH, PA NJIHOV UBOD VIŠE BOLI
REČNI KOMARCI SU AGRESIVNIJ­I OD DOMAĆIH, KUĆNIH, PA NJIHOV UBOD VIŠE BOLI
 ??  ?? OD DANAS ĆEMO LAKŠE DISATI JER ĆE SE POBOLJŠATI BIOMETEORO­LOŠKA SITUACIJA USLED PRILIVA SVEŽIJEG VAZDUHA, KAŽE METEOROLOG
OD DANAS ĆEMO LAKŠE DISATI JER ĆE SE POBOLJŠATI BIOMETEORO­LOŠKA SITUACIJA USLED PRILIVA SVEŽIJEG VAZDUHA, KAŽE METEOROLOG

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia