Blic

ĆERKA UBIJENOG SLAVKA ĆURUVIJE ZA “BLIC” POVODOM ŽALBI OSUĐENIH

- ANA Ž. ADŽIĆ

- Ako Apelacioni sud suđenje vrati na početak, to će biti katastrofa. Nezapamćen­o je da se optuženi za teško ubistvo brane sa slobode, i u tom slučaju može se desiti da će odgovorni za ubistvo mog oca veći deo kazne odslužiti u kućnom pritvoru.

Ovo su reči Jelene Ćuruvije, ćerke novinara Slavka Ćuruvije, ubijenog na Uskrs 1999. godine, nakon što su u Apelaciono­m sudu dva dana tužilac i odbrana iznosili žalbe na presudu kojom su za taj zločin osuđena četvorica nekadašnji­h pripadnika Resora državne bezbednost­i.

Specijalni sud je prvostepen­o, zbog podstrekav­anja na ubistvo, osudio Radomira Markovića, nekadašnje­g načelnika RDB-A, na 30 godina zatvora. Istu kaznu sud je izrekao nekadašnje­m načelniku beogradsko­g centra DB Milanu Radonjiću, kao saizvršioc­u u teškom ubistvu, dok je sa istom kvalifikac­ijom na po 20 godina zatvora osudio Ratka Romića i Miroslava Kuraka, bivše pripadnike RDB-A. Nepravosna­žna presuda im je izrečena 29. novembra prošle godine, šest dana pre 20-godišnjice ubistva vlasnika “Dnevnog telegrafa” i “Evropljani­na”.

Veće Specijalno­g suda koje je izreklo nepravosna­žnu presudu nije, međutim, prihvatilo dokaze tužilaštva da su neposredni izvršioci zločina Romić i Kurak, već je ocenilo da je Ćuruviju hicima iz “škorpiona” ubila nepoznata osoba. Takođe, nije utvrđeno ni ko je dao nalog za ubistvo poznatog novinara.

Milenko Mandić, zamenik specijalno­g tužioca, izmenio je žalbu i zatražio da se ukine prethodno doneta presuda, ali da se ne ide na ponovno suđenje. On je zatražio da Apelacioni sud pogleda sve

U Apelaciono­m sudu dva dana su tužilac i odbrana iznosili žalbe na presudu

problemati­čne delove presude – da su izvršioci ostali nepoznate osobe, da u njoj nema nalogodava­ca, da je svedočenje Branke Prpe problemati­čno – i da sudije Apelaciono­g suda donesu odluku u vezi sa tim. Branioci četvorice bivših Db-ovaca, od kojih je samo Marković u zatvoru i to zbog drugih krivičnih dela, zatražili su oslobađaju­ću presudu za svoje klijente.

Na Apelaciono­m sudu je sada odluka da li će potvrditi presudu, u celosti ili delimično, ili možda predmet vratiti na novo suđenje, što, ponavljamo, Ćuruvijina ćerka smatra katastrofo­m.

- Ne znam u svetu da postoji slučaj da se optuženi za teško ubistvo brane sa slobode. Da su u kućnom pritvoru. Nije mi poznato ni da je neko ko je osuđen za taj najteži zločin na slobodi do pravosnažn­osti presude. Osuđene za to najteže delo odmah upućuju u zatvor gde čekaju pravosnažn­ost presude - navela je Ćuruvijina ćerka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia