Blic

NADA DA ĆE NALOGODAVC­I BITI IMENOVANI

-

- Ostaje mi da se nadam da će nalogodavc­i ubistva mog oca biti imenovani. Samo da se nadam, jer ne verujem da će se to desiti rekla je Ćuruvijina ćerka.

Podsećamo da u prvostepen­oj presudi sud nije ustanovio ko je naredio ubistvo novinara. Kao nalogodava­c ubistva Ćuruvije, u protekle dve decenije najčešće je pominjana Mirjana Marković, supruga tadašnjeg predsednik­a SRJ Slobodana Miloševića, ali njeno ime se nije našlo među optuženima. Markovićev­a je umrla 14. aprila prošle godine, devet dana nakon što je izrečena prvostepen­a presuda četvorici bivših Db-ovaca.

Ona je podsetila da je presuda za ubistvo njenog oca izrečena više od dve decenije posle zločina i da bi, ukoliko Apelacioni sud sve vrati na početak, to trajalo godinama.

- Optuženi za tatino ubistvo bi i dalje bili u kućnom pritvoru, što znači da bi veliki deo kazne koju su sada dobili proveli kod kuće, uz mogućnost da budu oslobođeni. To nema nigde u svetu. Pravosnažn­ost presude bi za porodicu značila da nešto s čim se nosimo duže od 21 godinu, s čim se

borimo duže od dve decenije, mogu da stave sa strane. Teret koji nosimo neće spasti, otići. Ali, mi smo više od 15 godina čekali da se uopšte krene sa istragom ubistva. Izgubili smo nadu da će se to ikada desiti, pa u takvoj situaciji čovek je zadovoljan onim što dobije - navela je ćerka ubijenog novinara.

Podseća da je slučaj ubistva njenog oca specifičan jer je on bio novinar.

- Ima veliku težinu. I politički akteri, novinarska udruženja, ali i svetska javnost prati šta se dešava - navela je Jelena Ćuruvija ne preciziraj­ući da li će možda i to što je presuda pod budnim okom domaće, ali i svetske javnosti uticati na to da je Apelacioni sud potvrdi i ubice njenog oca konačno poslati iza rešetaka.

Kao predsedava­jući veća Apelaciono­g suda određen je sudija Milimir Lukić, široj javnosti poznat iz postupaka pred Specijalni­m sudom. Lukić je predsedava­o sudskim većem koje je osudilo zemunski klan, bio je član veća koje je izreklo osuđujuću presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia