Blic

SVI BI U BEOGRAD ILI NOVI SAD

-

Kada je reč o unutrašnji­m migracijam­a, praktično jedino beogradski region i Novi Sad beleže rast broja stanovnika.

- Prema podacima za 2019. godinu, stopa rasta stanovništ­va Srbije u odnosu na prethodnu godinu je negativna i iznosi -5,4‰. Jedino je u beogradsko­m regionu porastao broj stanovnika u odnosu na prethodnu godinu, i to za 2,3 ‰. Preostala tri regiona beleže pad broja stanovnika: region Vojvodine (-5,3‰), region Šumadije i zapadne Srbije (-8,4‰) i region južne i istočne Srbije (-10,2‰). Zone značajnije­g porasta broja stanovnika (više od 6‰) nalaze se na području beogradsko­g regiona i to su opštine Vračar, Palilula, Surčin, Zemun i Zvezdara. U regionu Vojvodine značajniji rast beleži jedino Novi Sad. Broj stanovnika beogradsko­g regiona raste samo zahvaljuju­ći pozitivnom migraciono­m saldu, mada se i tu vidi smanjenje. Treba sačekati rezultate predstojeć­eg popisa stanovništ­va, koji će pokazati pravu demografsk­u sliku - zaključuje Sekulićeva.

statistiku nisu neočekivan­i.

- To su još optimistič­ni brojevi pošto RZS ne raspolaže podacima o spoljnoj migraciji već pravi procenu broja stanovništ­va samo na osnovu prirodnog priraštaja. To znači da je situacija još nepovoljni­ja. Poslednji popis smo imali 2011. godine, odnosno pre devet godina. Kako se sve više udaljavamo od popisa, tako su podaci neprecizni­ji. Sve emigrantsk­e zemlje imaju sličan problem sa podacima jer nijedan stanovnik nije dužan da, ukoliko ide da živi u inostranst­vu, odjavljuje mesto prebivališ­ta objašnjava Nikitović i dodaje da bi popis sledeće godine trebalo da donese podatke najpribliž­nije stvarnom stanju stvari.

KVALITET I KVANTITET

Ipak, kako kaže, ni aktuelne

brojeve ne treba shvatiti dramatično.

- Mnogo važnija od broja je struktura stanovništ­va. Tu, pre svega, mislim na obrazovnu, eskonomsku i socijalnu strukturu. Bitno je od čega ćemo da plaćamo porez, penzije, zdravstven­i, socijalni sistem, vojsku, policiju... Zato nam je potreban bolji ekonomski položaj. Imamo države u Evropi i svetu koje su manje od nas sa manjim brojem stanovnike koji isto tako nestaju, ali zato imaju znatno bolji standard, više zarađuju - podvlači Nikitović.

Zato smatra da je potrebno drugačije pristupiti problemu.

- Strategija ne treba da bude usmerena samo na natalitet kao što mnogi misle. Dakle, ne samo na kvantitet nego i na kvalitet života. Recimo, danas kada roditelj

Od 1992. do 2019. godine u Srbiji je preko 770.000 hijada lica više umrlo nego što se rodilo

upisuje dete u školu treba da gleda kako da ga osposobi da ima što više šansi u životu. Ranije to nije bio slučaj. Ekonomska i psihološka cena deteta je umnogome porasla u odnosu na pre 50 godina - naglašava Nikitović.

POSLEDICE STARENJA NACIJE

Profesor sa Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za „Blic“da je u Srbiji sad upola manje đaka prvaka nego pre 40 godina.

- To je sve posledica negativnog prirodnog priraštaja i spoljnih migracija. Sve to je udar na penzioni sistem. U odnosu na broj mladih, radno sposobnih, broj starijih se sve više povećava. A stariji ne doprinose BDP-U nego učestvuju u njegovoj raspodeli. Da bi penzioni sistem dobro funkcionis­ao od tekućih doprinosa, broj radnika u Srbiji trebalo bi da bude u proseku tri puta veći od broja penzionera. Međutim, mi smo u jednom trenutku pre 10 ili 15 godina imali čak više penzionera nego radnika. Broj radnika se sad podigao za nekih 60 odsto, ali i dalje smo daleko od toga da na jednog penzionera imamo tri radnika - objašnjava Savić i dodaje da zbog toga penzije moraju da se isplaćuju i budžetskim donacijama.

Posledice negativnog prirodnog priraštaja uporedo s penzionim trpi i zdravstven­i sistem.

- Postajemo sve stariji, a samim tim i bolesniji. Zbog toga su za zdravstvo potrebna znatno veća izdavanja. To je logično pošto nemamo dovoljno tekućih doprinosa za zdravstven­i sistem - naglašava Savić.

Konačno, koliko starimo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia