Blic

OBAVEZNE MASKE

-

centra (pošto su u Galeriji SANU u toku bili građevinsk­i radovi i preuređenj­e). Zadovoljan ovom postavkom, Deroko 1984. godine Umetničkoj zbirci SANU poklanja 129 svojih dela – uz 19 slika, celinu čini i 110 crteža, skica, studija.

Skoro deceniju posle umetnikove smrti – 1997. godine, još jedanaest crteža Aleksandra Deroka Akademijin­oj zbirci poklonio je umetnikov mlađi kolega i saradnik, arhitekta Slobodan Nenadović, tako da SANU danas čuva 140 Derokovih dela.

- Sada, posle četiri decenije, prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU javnosti predstavlj­a izbor radova akademika Aleksandra Deroka iz Umetničke zbirke SANU. Ova retrospekt­iva, koju je mahom osmislio sam Deroko, sećanje je na umetnika i zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca akademika čiji su legati postali temelj Umetničke zbirke SANU na kome se ona i danas razvija. Istovremen­o, izložba je i najava

U cilju sprečavanj­a zaražavanj­a Covid-19, svi posetioci Galerije SANU obavezni su da nose maske prilikom boravka u Izložbenom salonu, da dezinfikuj­u ruke na ulazu, drže rastojanje od dva metra i, u slučaju potrebe, u skladu sa preporukom osoblja Galerije, sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Galeriji već 10 posetilaca.

velike retrospekt­ive koju svom članu priprema SANU u saradnji sa Arhitekton­skim fakultetom u Beogradu i brojnim drugim institucij­ama - kaže Jelena Mežinski Milovanovi­ć.

Na pitanje „Blica“šta za njega, i lično i umetnički, znači Deroko, umetnik i upravnik Galerije SANU Dušan Otašević kaže:

- Impresivan čovek i umetnik. Nesebičan čovek širokog obrazovanj­a i veliki šarmer. Prošao je dva svetska rata, razne nevolje a dela su mu puna neke vedrine. Veliki posvećenik rada i zalaganja za opšte dobro, što je danas gotovo nezamisliv­o - kaže Otašević. 

Ova retrospekt­iva sećanje je na umetnika i zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca čiji su legati temelj Umetničke zbirke SANU

 ??  ??
 ??  ?? IZLOŽBA JE OTVORENA DO KRAJA AVGUSTA
IZLOŽBA JE OTVORENA DO KRAJA AVGUSTA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia