Blic

ALFA ROMEO STELVIO 2.2 Q4

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Mnogi su smatrali da su krosoveri velika i nezgrapna prevozna sredstva koja su na prepad postala popularna među vozačima. Bio im je predviđen kratak životni vek, tako da se brojni brendovi nisu ni uklljučili u Suvmaniju. Uh, koliko su samo pogrešili.

Krosoveri, odnosno Suv-ovi, ostavili su ostale modele na prašnjavim stranicama automobils­ke

MOTOR ZAPREMINA SNAGA OBRTNI MOMENT POGON MENJAČ DIMENZIJE MEĐUOS. RASTOJANJE PRTLJAŽNIK UBRZANJE MAKS. BRZINA CENA istorije i više nikog ne zarezuju. Čak su i neprikosno­veni “golf” ili “fokus” morali da se zabrinu da više neće sedeti na čelu stola za vreme porodičnog ručka.

Ovi automobili su toliko zarazni da su privukli i proizvođać­e kojima je piknik uz obalu jezera prva pomisao na “off road”. “Alfa Romeo”, na primer, ima jako malo dodirnih tačaka sa terenskom vožnjom. Istina, od 1951. do 1954. godine se proizvodio 4x4 model “mata” koji je “Alfa” pravila za potrebe vojske. Niste čuli? Ne čudi. 4 ciilindra, dizel, turbo 2.143 kubika 190 KS pri 3.500 o/min. 450 NM pri 1.750 o/min. na vim točkovima 8-stepeni, automatik 4.687/1.671/1.903 mm 2.818 mm 525 litara 7,6 sek. 210 km/h 44.240 evra

sekundi potrebno je da “stelvio” sa 190 KS ubrza do 100 kilometara na sat

“Stelvio” je druga priča. Italijani nisu zaboravili na svoju plemeniti sportsku krv i ponudili su SUV koji vas kupuje čim sednete za upravljač. Ovo nije automobil kod kog prvo proveravat­e zapreminu prtljažnik­a ili da li se nasloni preklapaju jednim potezom. Za to ima vremena, čak i ako vas stvarno zanima. Smestite se u sedišta, pritisnite start dugme na upravljaču i samo se prepustite. Nije “stelvio” najsnažnij­i i pored 190 konja iz 2,2-litarskog turbo dizelaša. Nije ni najbrži, ni najkomforn­iji, ni najtiši... samo je jezivo hirurški precizan. Upravljač “stelvija” možete da pronađete još samo u superautom­obilima. Dovoljno je samo da malo pomerite volan i automobil će vas poslušati, bez pogovora. Stvarno neverovatn­o.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia