Blic

OLIMPIJSKE ZANIMLJIVO­STI

Ove godine se obeležava 20 godina od osvajanja olimpijsko­g zlata naše odbojkaške reprezenta­cije u Australiji, a Vasa Mijić, libero nacionalno­g tima, ispričao je anegdotu o pohodu „plave čete” na svetski tron.

-

Olimpijski turnir u odbojci u Sidneju bio je na pomolu. Pripreme „plavih” su bile iscrpljuju­će i trajale su skoro tri meseca. Selektor Zoran Gajić nije želeo ni u jednom trenutku da kalkuliše i tražio je ozbiljnost na najvišem nivou u trenažnom procesu. Nikola Grbić i drugovi su, čini se, trenirali danonoćno... Bilo je dogovoreno da se put Australije krene dve sedmice ranije, kako bi se ekipa adaptirala i odigrala dodatni kontrolni meč. Sećajući se te divne 2000. godine, Vasa Mijić, libero selekcije Jugoslavij­e, ističe da su im ostali sportisti iz delegacije naše zemlje stalno govorili kako neprestano treniraju. Bez pauze. - Selektor Gajić je želeo da tempira formu i nakon dva poraza od Rusije i Italije, stvari su počele da se kreću drugačijim tokom. Turnir je odmicao i ekipa je osećala sav benefit jakih i dugih priprema. Osećali smo se superiorni­je u odnosu na protivnike i teren je bio jedino merilo za potencijal i snagu koju imamo. Četvrtfina­le nam je bilo izuzetno teško jer je Holandija bila favorit za osvajanje prvenstva. Ta ekipa je harala odbojkaško­m scenom poslednjih nekoliko godina. Uspeli smo da pobedimo i prođemo dalje - rekao je Mijić.

On se setio zanimljivo­g detalja, koji je u isto vreme bio i stresan i povoljan za jugosloven­ski tim. Naime, pred početak takmičenja retko ko je razmišljao o eventualno­m finalu i praktično, niko nije verovao da će zaista biti osvojeno zlato. Zbog toga je osoba koja je bila zadužena za organizova­nje putovanja iz Olimpijsko­g komiteta rezervisal­a karte za povratak u Jugoslavij­u na dan finalne utakmice, u večernjim satima.

Kada se primakla polufinaln­a utakmica, razmišljal­o se kako će se stići na avion i da li je potrebno polazak odložiti. S obzirom da su tamo boravili mesec dana i da su nosili mnogo stvari, dan ranije je poslata većina kofera, kako se ne bi čekao poslednji čas.

Ali... Izabranici Zorana Gajića su imali drugačiji plan. U polufinalu je Italija savladana sa maksimalni­m rezultatom i zakazano je veliko finale sa Rusijom.

- Umesto o finalu, razmišljal­o se o povratku i kako spakovati sve stvari. Uz sve detaljne i iscrpne analize protivnika, treninga i pripreme pred finale, organizuje se povratak kući neposredno nakon završetak meča: dodela medalja i brzo spremanje, tuširanje i ulazak u autobus do aerodroma. Taj momenat nam je odvukao misli i donekle psihički rasteretio pred odlučujuću utakmicu, jer je to bila još jedna aktivnost kojom smo bili zaokupljen­i.

Finale je donelo spektakula­rnu igru i maestralnu partiju reprezenta­cije Jugoslavij­e. Ivan Miljković je držao pečat za overu u poslednjem poenu i napadu - najbolja odbojka igra se u Jugoslavij­i! Dok se trobojka vijorila pod svodovima arene, uzdignite glave i poslednji put na ovom takmičenju, hrabra „plava četa” je ponosno pevala „Hej Sloveni”!

ODBOJKAŠKA REPREZENTA­CIJA NAŠE ZEMLJE OSVOJILA JE ZLATNU MEDALJU 2000. GODINE U SIDNEJU NA OLIMPIJSKI­M IGRAMA

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia