Blic

Verujte u nas, vidimo se u Ligi šampiona!

Kada gledaš pozitivno, to ti se i ostvari, kaže Milan Borjan. Mislim da su se igrači odmorili i pre svega očistili glavu. Znamo ciljeve, prognoze ne mogu da dajem, poručio je Dejan Stanković.

- VELJKO IVANOVIĆ

Crvena zvezda juče je započela letnje pripreme, posle skoro tri nedelje pauze Dejan Stanković je prozvao igrače na koje računa za sledeću sezonu. Svi su na “Marakani” nosili maske kako bi pokazali odgovornos­t u borbi protiv virusa korona.

Crveno-belima će baza biti Divčibare, gde će imati odlične uslove za dvonedeljn­i rad. Na prozivci se nisu pojavili fudbaleri koji su dobili pozitivan nalaz na korona virus – Marko Gobeljić, Branko Jovičić, Dušan Jovančić, Veljko Nikolić, Strahinja Eraković, Srđan Spiridonov­ić. Oni će ostati u Beogradu gde će naredne dve nedelje provesti u karantinu.

Ričmond Boaći zbog lakše povrede ostaje u Beogradu nekoliko dana gde će biti na terapijama, ali će se kasnije priključit­i ekipi.

Na prozivci je Dejan Stanković imao na raspolagan­ju 26 fudbalera. Javili su se Milan Borjan, Nikola Vasiljević, Andrija Katić, Miloš Degenek, Stefan Hajdin, Milan Gajić, Radovan Pankov, Nemanja Milunović, Srđan Babić, Milan Rodić, Seku Sanogo, Aleksa Matić, Miloš Vulić, Hoze Kanjas, Njegoš Petrović,

Željko Gavrić, Aleksandar Katai, Mirko Ivanć, Mateo Garsija, Veljko Simić, Andrija Radulović, El Fardu Ben, Aleksa Vukanović, Milan Pavkov, Antonio Tomane i Nikola Krstović.

- Lepo je ponovo biti na „Marakani“. Jedva sam čekao da sve ponovo krene. Mislim da su se igrači odmorili i pre svega očistili glavu, kao i da su došli orni da uđemo u jedne pripreme od kojih dosta zavisi.

Fudbaleri zvezde će kompletne pripreme sprovesti na Divčibaram­a

Znamo ciljeve, pred nama je već 1. avgusta početak prvenstva, posle toga gledamo ka Ligi šampiona, kako bismo znali datume početka naših kvalifikac­ija. Prognoze ne mogu da dajem, tek treba da počnemo sa radom. Ja sam po prirodi realista, ali veliki optimista po pitanju svega – poručio je Stanković.

Deki je otkrio kakve pripreme očekuju igrače.

- Oni znaju da smo mi žrtvovali par dana priprema za par dana njihovog odmora. Bili su pravi profesiona­lci, radili su poslednjih sedam dana po programu koji smo im ostavili. Pripreme će biti jake, kao što su bile zimus na Kipru i Turskoj. Bez jakih priprema nema ni dobre igre. Na Divčibaram­a ostajemo sve vreme. Ne idemo u Vrnjačku Banju. Od 11. do 27. smo na planini, posle toga se spuštamo u Beograd i 28. očekujemo jednog protivnika na „Marakani“. Radimo na tome. Drago mi je što ostajemo u Srbiji, ali taj plan je bio zacrtan i pre svega ovoga. Gledaćemo da tu tradicju održimo i u budućnosti - zaključio je Stanković.

Kapiten Crvene zvezde Milan Borjan bio je izuzetno

Svakog dana postoji novi zaintereso­vani klub za potpis Luke Jovića. Srpski napadač je prošlog leta stigao u Real Madrid za 60 miliona evra, ali, najblaže rečeno, u prestonici Španije se nije snašao (25 mečeva, dva gola).

Nije imao sreće, Karim Benzema je u životnoj formi, česte, sitne povrede uz poneki eksces van terena učinili su da nikako ne dobije dovoljan broj minuta. Upravo zbog toga gotovo čitava Evropa smatra da bi kod njih mogao da se preporodi.

Poslednji je u red stao jedan od novijih šampiona Premijer lige - Lester! Naime, lisice su kontaktira­le njegovog agenta, a na sto “kraljevića” stavile 35 miliona evra.

Ideja Brendana Rodžersa je da Džejmiju Vardiju pridoda Jovića kako bi nemilice tresli mreže. Ipak, znaju iz Lestera da je Arsenal već otpočeo pregovore, pa pokušavaju da urade šta mogu da okrenu na svoju vodenicu. Kako se navodi, Lester je i prošlog leta želeo Srbina, ali tada nisu imali šanse protiv prebogatog Reala. 

...

Recimo, na to da ona slika berlinskog teatra Šaubine, u čijem su parteru stolice u slobodnom prostoru raspoređen­e kao dvojna ili samostalna sedišta, slika koja nas je, pre dva meseca kad se pojavila, učinila nespokojni­m čak i kad smo joj se odbrambeno podsmevali, preti da postane realnost. Nova realnost, a ne nekakva „nova normalnost“, jer u tome nema ničeg normalnog, kao što nema ničeg ni prirodnog, ni normalnog u tome da se fudbal igra na praznim stadionima. Drugo je poluvreme našeg bivanja na planeti – poluvreme nenormalno­sti.

Stadioni, pravljeni nekad za stajanje na betonskim tribinama – ili sedenje na novinama – postali su mesta na kojima „p.. ke sa zapada“(a na zapadnim delovima stadiona, sa terenima orijentisa­nim po osi sever-jug kako bi i golmani ostvarili svoje ljudsko pravo da im sunce ne sprži dužicu, najgora ekipa uvek sedi ispod centralne tribine, zapadne, da budu blizu izvorištim­a moći, zato i jesu čkepi; slobodni građani sede na „istoku“, a organizova­ni navijači, oni iza golova samo su goon squad, izmanipuli­sane ovce, sedeli na „Bernabeu“u belom ili besmoučno arlaukali pod dirigovanj­em onih sa šipke na našim ruševnim „sporskim objektima“) imaju grejana sedišta i prostora za noge kao u biznis-klasi na dugim letovima. I sad zvrje prazni, ti velebni privredni objekti. Okupani sve bolje sinhronizo­vanim di-džej zvucima ljudskih glasova što odjekuju sablasnim pustinjama tribina, kao u Španiji i Engleskoj, ili bivajući betonskim jamama poput onih u Italiji i Nemačkoj, stadioni postaju spomenici tog Drugog Poluvremen­a Naših Života, tog Drugog Talasa, te Nove Abnormalno­sti. Pretencioz­nošću zamagljuje­m očajanje. U noći policijske brutalnost­i pod mojim prozorom blizu Tašmajdana, ne bih li se zaštitio od besmisla, na odloženo sam gledao Ibru protiv Pjane, rizikujući da budem proglašen kontrarevo­lucionarem i saradnikom okupatora. (Jer, Srbija jeste okupirana, oteta i zarobljena. To što okupator nije formalno stranac, ne znači ništa dehumanizo­vana persona jeste stranac. O ljudskom rodu je reč, to je prilično drevna kategorija, a nacionalno­st i državljans­tvo, ma koliko nas loše napisani udžbenici istorije uveravali u „vekovnovst“, stvari su stare ni dve stotine godina.)

Noć je već izdisala pod pendrecima, sva u suzama od abnormalne količine ispaljenog gasa, a Ibra je obavio penal, koji je mogao i ne biti suđen pre nekoliko godina, potom asistirao, i izašao. Pjanić je radio svoje, kao i uvek, ali i on je pri kraju drugog poluvremen­a svog fudbala na terenu, kao i Kristijano R. Juventus će biti prvakom Italije, deveti put zaredom, no i oni su u drugom poluvremen­u svog bivanja, ako je onaj jednokratn­i, prisilni i zasluženi silazak u niži rang takmičenja ta vremenska razdelnica.

Šta se hoće kazati? Pa to da je jedan spektakl odigran u gluvilu stadiona koji je, za razliku od prethodnog Juventusov­og staništa, Dele Alpija, zvanično najružnije fudbalske građevine na planeti – odmah posle nesrećnog Maksimira, lep, ali, kako stvari stoje, besmislen. Kao, uostalom, i svi drugi. Sezona, njeno prvo poluvreme, počelo je poslednjeg dana augusta, beše li, sa Juventusov­ih trinula u prvom satu protiv tada Ančelotije­vog Napolija, da bi potonji izjednačil­i, a onda izgubili u nadoknadi – sećamo li se tog čuda, te utakmice kojom je sezona počela i koju, do ovog milaneškog čuda u Torinu, ništa nije zasenilo ni približno. Ovo čudo, koje možda znači povratak Milana na veliku pozornicu – ali pozornicu ispred praznog gledališta – gledali su u Srbiji samo oni koji nemaju N1, oni najekstrem­niji ravnodušni­ci među onih pedeset jedan zarez sedam odsto ravnodušni­h. I ja. U odloženom prenosu. Iza zatvorenih prozora, da suzavac ne uđe u dnevnu sobu. I da se spasem od besmisla čija formula glasi: na derbi, kup, proslavu titule, teniski turnir i izbore može se ići slobodno, kao i na tašmajdans­ke mitinge, predskupšt­inske kontramiti­nge, punim autobusima, a za sve to krivi su građani, a ne uprava, jer su građani huligani, stoka i neodgovorn­a govna, a uprava brine, očajava, moli i preti. Drugo poluvreme je uvek opasno vreme, vreme odluke. Odluke o tome hoćeš li biti slobodan građanin sa istoka, organizova­na marva levo i desno ili p..ketina sa zapada.

DRUGO JE POLUVREME NAŠIH ŽIVOTA. OVDE NE MISLIM NA NAS KOJI SMO IONAKO BIOLOŠKI U TOM UZRASTU, MISLIM NA PLANETU, FUDBALSKU SEZONU I PANDEMIJU. I ŠTOŠTA DRUGO...

U drugom poluvremen­u naših života, me utim, sve je više klaunaamat­era i provincija­lnih bitangi

Ibra je, na kraju utakmice, izjavio da bi sa njim u prvom poluvremen­u sezone Milan uzeo skudeto. I bi. Neko obilato darovit i krupnomud neophodan je za podvige. U drugom poluvremen­u naših života, međutim, sve je više klauna-amatera i provincija­lnih bitangi.

Možda da se uzdamo u nadoknadu?

 ??  ?? KAPITEN CRVENOBELI­H MILAN BORJAN PUCA OD SAMOPOUZDA­NJA
KAPITEN CRVENOBELI­H MILAN BORJAN PUCA OD SAMOPOUZDA­NJA
 ??  ?? ZVEZDAN TERZIĆ POZDRAVLJA PRVOTIMCE ZVEZDE
ZVEZDAN TERZIĆ POZDRAVLJA PRVOTIMCE ZVEZDE
 ??  ??
 ??  ?? OSTRVLJANI NE ODUSTAJU OD LUKE JOVIĆA
OSTRVLJANI NE ODUSTAJU OD LUKE JOVIĆA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia