Blic

MOGUĆE VRAĆANJE VANREDNOG STANJA AKO NE USPEMO DA ZAUSTAVIMO VIRUS

DOKTORI UPOZORAVAJ­U Predrag Kon i Srđa Janković o širenju epidemije u Srbiji

- EKIPA BLICA

Cela strategija se oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti. Niko nije očekivao da će se ovoliko razbuktati. Uz dovoljno kontakata, postoji potencijal da se ubrzano širi, i upravo to se i dogodilo. Ako nastavi da se širi ovim tempom, moraćemo opet da se zatvorimo, kažu Predrag Kon i Srđa Janković.

Epidemiolo­g Predrag Kon najavio je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih. On je rekao da će stanje biti posebno epidemiolo­ški loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1.000 stanovnika.

- Cela strategija se oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti. Mi u Beogradu imamo goru situaciju nego što je bilo u aprilu. Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta superpreno­šenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superpreno­sioci. Morao da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatel­j - rekao je dr Kon za TV Prvu.

On je upozorio da treba izbegavati sva mesta na kojima je velika gužva.

- Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... Vi ne možete tu uvek da kontroliše­te socijalnu distancu i prenošenje virusa. SZO je izašla bez dokaza sa tezom da se virus prenosi vazduhom, ali je bilo naučnika koji su izneli mišljenje da je moguće da je virus ostao negde u vazduhu gde je bilo zatraženih - objašnjava Kon.

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije. Takođe, kaže da se nada da do vanrednih mera neće doći.

- Mi nemamo baš mnogo izlaza ako se poveća aktivnost virusa, nemamo drugog načina

nego da se zatvorimo. Da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je dr Kon.

On je rekao da prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt bio blizak, kao i da ne morate nužno da se zarazite ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

- Važno je da se poštuje mera da je jedna osoba na četiri metra kvadratna, što se odnosi na sve aktivnosti, počevši od polaganja ispita na fakultetim­a, pa nadalje... Bazeni su mesto visokog rizika, tu je pitanje organičeno­sti korišćenja, svaki bazen ima ograničenj­e koliko ljudi može da primi. S druge strane, vrtići moraju da rade, iako bi epidemiolo­zi sve zatvorili. Sreća je što mala deca imaju uglavnom blage simptome ukoliko dođe do zaraze - naglasio je Kon, i dodao da će svakako biti izazovno i nepredvidi­vo kada ponovo dođe sezona gripa.

Imunolog Srđa Janković priznao je da on i njegove kolege nisu očekivale da će virus biti aktivniji sada, tokom leta, nego na početku epidemije.

- Nalazimo se u ozbiljnom epidemijsk­om talasu,

a situacija je podjednako ozbiljna, ako ne i ozbiljnija nego što je bila kada smo se inicijalno suočili s epidemijom. Priznajem da baš niko nije očekivao ovakvo razbuktava­nje epidemije

virusa korona - izjavio je za TV Pink Janković, komentariš­ući skok broja novoobolel­ih i preminulih od Covida 19 u Srbiji.

On je naveo da se virus sada širi ubrzanije nego na početku

AKO SE MNOGO IZLAZA POVEĆAAKTI­VNOSTVIRUS­A,NEMAMO

MI NEMAMO BAŠ

NEGO DA SE ZATVORIMO DRUGOG NAČINA

Situacija s virusom je ozbiljnija nego ranije. Još uvek sve zavisi od nas, a ukoliko prokockamo to što od nas zavisi, očekuje nas najgori scenario, upozorava Janković

- Virus je očigledno jako sposoban da preživi, i to smo znali, ali smo računali da će biti neznatno oslabljen, te da će biti lakše da se epidemija suzbije ako sprovodimo sve preventivn­e mere, međutim, to nije napravilo znatnu razliku. Ako je virus u opticaju, i uz dovoljno kontakata, postoji potencijal da se ubrzano širi i upravo to se i dogodilo navodi Janković, i dodaje da protesti predstavlj­aju dodatni rizik od širenja zaraze.

Kada je reč o opterećeno­sti zdravstven­og sistema, Janković kaže da on i dalje opstaje i da će opstati ako se širenje epidemije ograniči.

- Ako se širenje ubrza, nikakve rezerve koje stavimo na raspolagan­je neće moći da preteknu brzinu kojom se javljaju novoobolel­i. Još uvek sve zavisi od nas, a ukoliko prokockamo to što od nas zavisi, očekuje nas najgori scenario - upozorava imunolog.

Kaže da smo trenutno u ozbiljnom epidemijsk­om talasu, a da je situacija podjednako ozbiljna, ako ne i ozbiljnija nego što je bila kada smo se inicijalno suočili s epidemijom.

- Tada je sistem uspešno izbegao pogoršanje situacije i cilj je bio postignut. Sada je znatno teže, ali se nadam da ćemo uspeti - navodi Janković za Pink.

Na pitanje da li je virus tri do devet puta zarazniji nego što je bio u prvom delu epidemije, imunolog kaže da zaraznost zavisi od mnogo faktora, pa i od toga u kojim

uslovima se virus širi.

- Jeste, postoji mogućnost da je virus zarazniji, ali o tome nemamo čvrste dokaze. Problem je što je virus već bio vrlo zarazan, pa je zato i napravio pandemiju. Virus je specifičan i po tome što kod pojedinaca pravi lakšu kliničku sliku, a kod nekih težu. Upravo ovo pogoduje tome da ga oni s lakšom kliničkom slikom lakše i šire - navodi Janković.

Na pitanje hoće li biti uvedene nove restriktiv­ne mere, imunolog kaže da niko ne želi da se restriktiv­ne mere uvode i da ih niko neće predložiti bez preke potrebe.

- U ovom trenutku ništa nije isključeno jer je ovo borba za opstanak - zaključio je Janković.

n

 ??  ?? mesta na kojima je velika gužva su najveći rizik za infekciju
mesta na kojima je velika gužva su najveći rizik za infekciju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia