Blic

Marija, bravo

- ANDRIANA RANKOVIĆ urednik u desku

Hrabrost nije odsustvo straha, već trijumf nad njim. Hrabar čovek nije neko ko ne oseća strah, već onaj ko taj strah pobedi, pričao je za života Nelson Mandela. Ti si se, Marija, sa strahom tako dobro upoznala da ste sada već na ti. Ti, hrabra ženo, gledala si (a verovatno i dalje gledaš) strahu u oči svakoga dana. Ali, ono što te izdvaja u moru drugih, jednako preplašeni­h je to što si svojim samopouzda­njem strah pobedila i pre nego što si se uhvatila ukoštac s njim.

Nema pobede po povoljnoj ceni i ti to vrlo dobro znaš - štošta si izgubila na ovom dugačkom putu do okončanja sudskog procesa. Iza tebe su dani protkani pretnjama, ucenama, manipulaci­jama, veličanjem laži, pa čak i pokušajima napada. Šta si preživela i sa čim si saživela, samo ti znaš, ti koja si tako hrabro krenula u borbu sa vetrenjača­ma, ti koja si se “drznula” da obelodaniš kakvi sve seksualni predatori i manijaci sede u kožnim foteljama, na rukovodeći­m pozicijama. I zato, bravo. Bravo, jer se nisi libila da, iako si znala šta te čeka, kreneš u borbu za pravdu. Bravo, jer je tvoj glas bio glas svih seksualno napastvova­nih žena koje, zarad nekih svojih razloga, nisu smogle dovoljno snage da ustanu i budu glasne. Bravo, jer si ponosno stajala svaki put kada bi te pred sudom dočekala šaka jada, potkupljen­og i ucenjenog polusveta, koji bi tužno skandirao poruke podrške čoveku koji ništa sem osude ne zaslužuje. Bravo, Marija, i jer si u zemlji u kojoj je žena mahom primorana da ćuti, da se smeška i trpi, a sve kako „narod ne bi svašta pričao”, odlučila da budeš ta koja će da priča. I govorila si. Hrabro, neustrašiv­o, sigurna u sebe. Bravo zbog toga. Bravo, Marija, jer si, i pored toga što si ipak platila cenu zbog „dugačkog jezika“, nastavila.

Jer, na nasilje ne smemo ćutati. Bilo ono psihičko, fizičko, seksualno, partnersko, ovakvo ili onakvo, o tome se mora govoriti. Nijedna žena nije zaslužila da je bilo ko maltretira i ugnjetava. Ma na kakvoj poziciji taj neko bio. A da je pobeda nad nasilnikom možda nekada spora, ali ipak dostižna, pokazala nam je Marija Lukić. I za to joj hvala.

Bravo, jer si ponosno stajala svaki put kada bi te pred sudom dočekala šaka jada, potkupljen­og i ucenjenog polusveta

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia