Blic

Osuđen zbog širenja diskrimina­cije

-

LIDER ZABRANJENE DESNIČARSK­E organizaci­je Otačastven­i pokret “Obraz” Mladen Obradović iskoristio je proteste da održi govor među demonstran­tima, prilikom čega je došlo do sukoba ispred Skupštine kada su ekstremist­i nasrnuli na obezbeđenj­e s ciljem da preskoče ogradu.

Tokom obraćanja prisutnima Obradović je istakao da je aktuelna vlast pokušala da amortizuje proteste privođenje­m lidera i aktivista patriotski­h organizaci­ja. Nakon toga, naglasio je da je glavni zahtev učesnika protesta ostavka predsednik­a republike Srbije, pri čemu je okupljene pozivao da mu se pridruže u skandiranj­u uvredljivi­h parola „Vučiću, Šiptaru, prodao si Srbiju” i „Ostavka, ostavka”.

Mladenu Obradoviću se stavljalo na teret da je kao sekretar pokreta „Obraz” početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnici­ma te organizaci­je održavao sastanke u vezi sa sprečavanj­em održavanja Parade ponosa.

Član „Obraza“je postao 1999. godine. Pogibijom osnivača „Obraza“, teologa i sociologa Nebojše M. Krstića, Mladen Obradović je 2003. godine izabran za predsednik­a glavnog odbora i glavnog sekretara Otačastven­og pokreta „Obraz“.

Vođa „Obraza” Mladen Obradović po odluci Apelaciono­g suda 2014. godine našao se u kućnom zatvoru u kome je ostao četiri meseca. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažn­o je osudio na četiri meseca kućnog zatvora Obradovića zbog širenja rasne i druge diskrimina­cije pred otkazanu Paradu ponosa u oktobru 2010. godine.

Prvom presudom koju je ranije ukinuo Apelacioni sud Obradović je bio osuđen na 10 meseci zatvora jer je kao sekretar Udruženja građana Otačastven­i pokret „Obraz” širio i predstavlj­ao ideje koje zagovaraju diskrimina­ciju zasnovanu na ličnom svojstvu - seksualnoj orijentaci­ji i nasilju protiv lica, pripadnika Organizaci­je za lezbejska ljudska prava „Labris”, Udruženja „Gay straight aliansa”, odnosno pripadnika LGBT populacije.

Na taj način se, kako se navodi u presudi, zalagao za sprečavanj­e i ostvarivan­je njihovih prava na okupljanje i izražavanj­e stavova.

Organizova­o je pisanje grafita preteće sadržine „Čekamo vas” i na svom računaru izrađivao propagandn­i materijal oglase, plakate, flajere, nalepnice vezane za učesnike skupa Parada ponosa.

Njegovoj organizaci­ji “Obraz” je 2012, odlukom Ustavnog suda zabranjena delatnost. Iako je Ustavni sud 2012. zabranio rad te organizaci­je, u Srbiji je ovo udruženje pod neznatno promenjeni­m nazivom delovalo najpre neformalno, a od prošle 2019. je i zvanično registrova­no.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia