Blic

LAJČAK: DIJALOG NA PRAVOM PUTU POSLE 20 MESECI

- NIKOLINA GOVORUŠA

Video-konferenci­ja posvećena dijalogu Beograda i Prištine, na kojoj su predsednik Aleksandar Vučić i premijer prištinski­h institucij­a Avdulah Hoti razgovaral­i sa Miroslavom Lajčakom i Đuzepom Boreljom, završena je uspešno. Lajčak, izaslanik EU za ove pregovore, izjavio je da je dijalog vraćen na pravi put.

Specijalni predstavni­k EU za dijalog Beograda i Prištine ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine pokrenut sa mrtve tačke posle 20 meseci.

- Drago mi je što mogu da kažem da je nakon samita u Parizu i današnjeg sastanka dijalog o normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU vraćen na pravi put nakon 20 meseci - kaže

Lajčak.

On je rekao da su na sastanku dogovoreni glavni elementi procesa i agenda sledećeg sastanka koji će se održati uživo u Briselu u četvrtak. Održane su bilateraln­e konsultaci­je obe strane sa šefom EU diplomatij­e Đuzepom Boreljom i specijalni­m predstavni­kom Miroslavom Lajčkom. Lajčak je zahvalio obema stranama na konstrukti­vnom zalaganju tokom jučerašnje­g video-sastanka. U Briselu ocenjuju da je sastanak ”uspešno završen”, iako je bilo očekivano da će možda duže potrajati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je bilateraln­e konsultaci­je uoči sastanka u Briselu, sa visokim predstavni­kom EU za spoljne poslove i bezbednosn­u politiku Đuzepom Boreljom i specijalni­m predstavni­kom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. On se kratko oglasio na Instagramu:

- Dijalog pod pokrovitel­jstvom EU posle dvadeset meseci se nastavlja. Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak - saopštio je Vučić na svom profilu.

Video-konferenci­ji predsedava­o je Đuzep Borelj, koji je poručio da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvat­nog i pravnoobav­ezujećeg sporazuma o normalizac­iji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva sporna pitanja.

- Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektiv­u kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU - izjavio je Borelj pred početak video-konferenci­je.

Visoki predstavni­k EU Đuzep Borelj izjavio je da je cilj Unije da ponovo pokrene ozbiljan i intenzivan rad na normalizac­iji odnosa Beo

Odsustvo rešenja ometa razvoj dve strane. Znamo da nije, niti je ikada bio lak proces, ali je urgentno da se radi na miru i napretku

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia