Blic

Đukanović: Odnosi Srbije i Crne Gore nisu dobri

-

đukanović smatra da se srbija meša u unutrašnja pitanja crne gore

Posle prvog sastanka Beograda i Prištine, u četvrtak, 16. jula, trebalo da bude organizova­n i lični susret učesnika u Briselu

CRNOGORSKI PREDSEDNIK MILO Đukanović izjavio je da odnosi Crne Gore i Srbije “nisu dobri”, ali tvrdi da Crna Gora tome ničim ne doprinosi, već da samo “istrajava na odbrani svojih nacionalni­h i državnih interesa”.

On je u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“rekao da “još od vremena Miloševića zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas, bez obzira što se sa vrha čuju drugačije tvrdnje”.

Kaže da ključni srpski ministri gotovo svakodnevn­o, a kako navodi, često i neprimeren­im jezikom, komentariš­u procese u

Crnoj Gori s namerom da na njih direktno utiču.

Đukanović ocenjuje da oni tako dokazuju koliko je Srbija jaka i smatra da to u stvari svedoči o nečem drugom.

Želi, kako ističe, da veruje da “i u Beogradu ima zdravog razuma i spremnosti da radimo na popravljan­ju odnosa u obostranom interesu”. Ponavlja stav da su litije u organizaci­ji Srpske pravoslavn­e crkve “oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon”. Kaže da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovi­jest, ali tvrdi da se na zakon zaboravilo i da organizato­ri sada imaju drugi plan.

- Ako nema ove vlasti, onda nema problema ni sa zakonom. Nema ni svega drugog što je Crna Gora ostvarila tokom novije istorije, a protiv čega su oni bili: od nezavisnos­ti i multietnič­nosti, do NATO i dogledne evropske perspektiv­e. Dakle, nije više cilj promena zakona, nego promena vlasti - smatra Đukanović.

On SPC vidi kao predvodnik­a opoziciono­g bloka na predstojeć­im izborima u Crnoj Gori, zakazanim za 30. avgust i to ocenjuje kao “politički nonsens”. Smatra i da se SPC “sa svojim eparhijama decenijama pozicionir­a protiv Crne Gore”.

Što se tiče priče o svetinjama, navodi da je cilj donošenja Zakona o slobodi veroispove­sti javni interes i ustavna obaveza države Crne Gore da štiti kulturnu baštinu zemlje.

Kaže da je donošenjem zakona država je obavezana da otvori pitanje pravne valjanosti upisa nekih verskih objekata u katastar.

- Ako neko nije uzurpirao svetinje, onda nema ni razloga za brigu. Osim toga, ukoliko neko govori o neosnovano­m oduzimanju crkvene imovine, zakon otvara mogućnost transparen­tnog dokazivanj­a takvih tvrdnji na šest nivoa pravne zaštite, od Upravnog suda u Crnoj Gori, do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu - rekao je Đukanović.

Verujem da ipak u Beogradu ima dovoljno zdravog razuma i spremnosti za popravljan­je odnosa dve zemlje, kaže Đukanović

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia