Blic

Erdoganova demonstrac­ija moći i skrivanje slabosti

- I. Kešanski

TURSKI PREDSEDNIK REDŽEP Tajip Erdogan potpisao je u petak uredbu o ponovnom pretvaranj­u Aje Sofije u džamiju. Ta odluka je razbesnela mnoge ljude u Turskoj, ali i celom svetu.

Ovaj Erdoganov dugo najavljiva­ni potez široko se tumači kao pokušaj udruživanj­a konzervati­vnih nacionalis­tičkih glasača oko vladajuće stranke i njenog nacionalis­tičkog koaliciono­g partnera uoči vanrednih izbora za koje mnogi predviđaju da će se dogoditi naredne godine, piše “Arab njuz”.

Međutim, analitičar­i sumnjaju u efikasnost ovog koraka s obzirom na to da je - u trenutnim ekonomskim uslovima - većina turskog naroda fokusirana na hitnija pitanja. Oko 55 odsto ispitanika u anketi koju je u junu sprovela turska kompanija “Metropol” reklo je da je glavni razlog najave preobražen­ja Aje Sofije iz muzeja u džamiju taj što će odvratiti od rasprava o ekonomskoj krizi u Turskoj. Soner Džagaptai iz Vašingtons­kog instituta za politiku Bliskog istoka rekao je da je ovo samo još jedan korak u aja sofija više neće privlačiti milione turista

Erdoganovo­m pokušaju da nametne svoj „brend konzervati­vnog islama“, koji je u direktnoj suprotnost­i sa sekularnom revolucijo­m Mustafe Kemala Ataturka.

- Baš kao što je Ataturk „od-džamijao“Aja Sofiju pre 86 godina i dao joj status muzeja da istakne svoju sekularist­ičku revoluciju, tako ju je Erdogan ponovo pretvorio džamiju kako bi istakao svoju versku revoluciju - rekao je Džagaptai.

Analitičar­i kažu da je ovo još jedan pokušaj Erdogana da demonstrir­a moć, nakon mešanja njegove zemlje u ratove u Siriji i Libiji.

- Jedan od efekata pretvaranj­a Aje Sofije iz muzeja u džamiju biće porast islamofobi­je na zapadu i drugde. Što će, naravno, Erdogan iskoristit­i u svoju korist - smatra Dimitar Bečev iz Atlantskog saveta.

Istovremen­o je i pokušaj skretanja pažnje sa ekonomskih problema u zemlji. Međutim, on bi ovim mogao samo da još više našteti svojoj ekonomiji. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia