Blic

DO BIH I BUGARSKE ZA HRVATSKU TEST

- EKIPA “BLICA”

Građani Srbje mogu da putuju u BIH i Bugarsku bez testova i karantina, ako se zapute ka Hrvatskoj potreban im je negativan test ili u suprotnom - 14 dana izolacije, dok se karantin u Mađarskoj može izbeći sa dva negativna testa, ne starija od pet dana.

Odluke o otvaranju ili zatvaranju granica za naše državljane menjaju se svakoga dana, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pokušao je u jučerašnje­m gostovanju na TV „Prva“da makar malo odgonetne svakodnevn­u peripetiju građana Srbije gde možemo da putujemo van granica zemlje?

- Svaka zemlja individual­no donosi odluku, a te odluke se menjaju iz dana u dan - istakao je Dačić.

Shodno tome, hrvatska vlada odlučila je da će građani Srbije koji putuju u Hrvatsku morati da u okviru najnovijeg pooštravan­ja mera provedu dve nedelje u karantinu. U odluci stoji da je Srbima potreban negativan test na virus korona, ne stariji od 48 sati ili, po ulasku u Hrvatsku, moraju da provedu 14 dana u karantinu.

“Osobe koje idu u Hrvatsku zbog tursitički­h ili poslovnih razloga mogu da uđu bez obavezne samoizolac­ije, uz podnošenje negativnog nalaza pi-si-ar nalaza iz brisa nosa i grla na SARSKOV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz), ili uz obvezan 14-dnevni karantin/ samoizolac­iju u slučaju da nemaju navedeni negativni nalaz PCR testiranja”, napisano je na zvaničnom sajtu hrvatske vlade.

Istovremen­o, za ulaz u Severnu Makedoniju je potreban negativan test, dok se u slučaju Slovenije građani Srbije nalaze na crvenoj listi, te moraju poštovati izolaciju od 14 dana, ali je tranzit kroz zemlju dozvoljen. Kada je Mađarska u pitanju, Srbija se nalazi na žutoj listi, koja podrazumev­a da putnici moraju da prođu pregled na granici i da budu u 14-dnevnom karantinu čak i ako nisu zaraženi, što se može izbeći jedino sa dva negativna testa u poslednjih pet dana.

U Rumuniju se ne može, kao ni u Grčku, kaže Dačić i dodaje da je isti slučaj i sa Švajcarsko­m.

- I Holandija je zabranila ulaz građanima Srbije, kao i Belgija, a u Nemačku možemo uz 14 dana izolacije - objasnio je Dačić.

U Luksemburg i u Veliku Britaniju građani Srbije mogu

Svaka zemlja individual­no odlučuje, a odluke o otvaranju ili zatvaranju granica za naše državljane menjaju se svakoga dana

MOŽEMO, BEZ TESTA I KARANTINA Bosna i Hercegovin­a, Bugarska

MOŽEMO, UZ TEST ILI KARANTIN Hrvatska, Severna Makedonija, Luksemburg, Velika Britanija, SAD, Mađarska

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia