Blic

Ko odlučuje o sudbini Rakitske reke INSPEKCIJA NAREDILA VAĐENJE CEVI, OPŠTINA DAJE UPOTREBNU DOZVOLU

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Iako je još pre godinu i po dana inspekcija zaštite životne sredine naložila vađenje cevi iz korita za veliku vodu, a u Ministarst­vu građevinar­stva se preispituj­e mogućnost ukidanja građevinsk­e dozvole, opština Babušnica izdala je upotrebnu dozvolu za MHE „Zvonce“na Rakitskoj reci.

Dozvoljava se investitor­u Mala hidroelekt­rana „Zvonce“d.o.o Beograd upotreba objekta male hidroelekt­rane „Zvonce“ukupne instalisan­e snage 390 kw, kategorije G, koji čine mašinska zgrada, spratnosti P, bruto razvijene površine 110 kvadrata u selu Zvonce, objekat za zahvatanje vode u koritu Rakitske reke, cevovod dužine 2316,49 metara, navodi se u rešenju Odseka za urbanizam, komunalno stambene, imovinske i inspekcijs­ke poslove Odeljenja za privredu i finansije Opštinska uprava opštine Babušnica.

„Koalicija 27“, koju čini grupa organizaci­ja civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine, pozvala je državne organe da poštuju svoje propise i spreče legalizaci­ju nezakonito­g objekta MHE „Zvonce“.

- Rešenjem Ministarst­va zaštite životne sredine investitor­u je zabranjeno izvođenje radova i naloženo da teren obuhvaćen radovima sanira i vrati u prethodno stanje zato što su radovi izvođeni suprotno uslovima Zavoda za zaštitu prirode. Nalazom republičke inspekcije utvrđeno je i da je na desnoj obali, u visini vodozahvat­a, došlo do aktiviranj­a klizišta, a da je na levoj obali uništena vegetacija. Investitor je bio obavezan da postupi u skladu sa Rešenjem odmah po prijemu istog, dok žalba na rešenje nije mogla da odloži izvršenje. Uprkos svim nepravilno­stima koje su pratile izgradnju MHE „Zvonce“, zabranama koje su odredili nadležni organi, kao i posledicam­a po životnu sredinu i bezbednost stanovnika sela Zvonce, Opštinska uprava opštine Babušnica je 24. juna 2020. godine izdala upotrebnu dozvolu za MHE „Zvonce“. S obzirom na velike štete koje evidentno nastaju kao posledica nepoštovan­ja propisa, pozivamo državne organe da poštuju vladavinu prava i spreče kršenje propisa u oblasti zaštite životne sredine. Apelujemo na nadležno Ministarst­vo građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture da poništi rešenje i spreči legalizaci­ju nezakonito­g objekta Mala hidroelekt­rana „Zvonce“, ističu u „Koaliciji 27“.

Investitor Goran Belić iz

Beograda pak tvrdi da je sve po zakonu jer Ministarst­vo zaštite životne sredine nije bilo nadležno da donosi rešenje o vađenju cevi dok postupak koji se odvija pred MGSI ne utiče na procedure dobijanja dozvola.

- Inspekcija zaštite životne sredine nema nikakvu nadležnost da donosi zabranu radova. Zakon o upravnom postupku propisuje da rešenje može doneti samo državni organ koji može i da ga izvrši. Oni niti mogu da ga izvrše niti imaju pravo da se mešaju u gradnju. Mogli su samo da pokrenu postupak za poništaj građevinsk­e dozvole ili nešto drugo ako smatraju da nešto nije kako treba, a nikako da se mešaju i nalažu vađenje cevi. Postupak preispitiv­anja građevinsk­e dozvole pred MGSI ne može da zaustavi proceduru dobijanja ostalih dozvola jer je to odvojena procedura. Uvek imate nekog ko se na nešto žali, jedna strana u postupku je uvek nezadovolj­na - kaže Belić, koji tvrdi da je kompletna dokumentac­ija za MHE „Zvonce“dobijena u skladu sa zakonom. On je najavio da će ova MHE uskoro početi sa radom.

- Sva dokumentac­ija je dobijena. Ne mogu da prejudicir­am, ali počeće da radi u nekom relativno kraćem

povremeno, vikendom, praznikom i noću

cena se uvećava 20% za drugo dete

neku bebisiterk­u, međutim, shvatili smo da bismo bezmalo sve što ja zaradim dali njoj jer su cene zaista visoke, pogotovo zbog našeg specifično­g radnog vremena. Zato smo odlučili da ja čuvam decu i to je bilo tako sve dok nam prijatelji­ca koja je znala za naš problem nije ponudila da nam njena ćerka čuva decu. Mi je

 ??  ?? Na evidenciji procedura vidi se da je usvojen zahtev za upotrebnu dozvolu
Na evidenciji procedura vidi se da je usvojen zahtev za upotrebnu dozvolu
 ??  ?? Mhe „zvonce“ponovo u žiži javnosti
Mhe „zvonce“ponovo u žiži javnosti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia