Blic

„SLUČAJ BEKO“BEZ DOKAZA O ATENTATORU I NALOGODAVC­U

Postupak dug gotovo pet godina, vraćanje suđenja na početak iznova i iznova, menjanje članova sudskog veća, pa tužioca... Ovako je izgledao glavni pretres o slučaju pokušaja atentata na Milana Beka, a sada će sve krenuti ponovo.

- BOJANA BOGOSAV

Šest godina od pokušaja atentata na biznismena Milana Beka, postupak protiv osumnjičen­og Aleksandra Zdravković­a ponovo kreće od nule. Apelacioni sud oborio je presudu Višeg suda u Beogradu kojom je on osuđen na deset godina zatvora i naložio da se Zdravković­u ponovo sudi. U slučaju Maje Adrovac, optužene za pomaganje, i dalje se odlučuje.

Šta se desilo s ovim postupkom pa pravda nije zadovoljen­a ni šest godina od kada je 14. novembra 2014. godine pucano na Beka? Pojedini postupci u kojima je više optuženih završeni su znatno brže.

SUD

Suđenje u slučaju pokušaja atentata na Milana

Beka počelo je po drugi put 2017. godine, nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je Maja Adrovac bila oslobođena optužbi za pomaganje u pokušaju ubistva. Istom odlukom sud je naložio da joj se ponovi suđenje, i to u jedinstven­om postupku sa Aleksandro­m Zdravković­em. Zastoji, zastoji, zastoji. Ubrzo potom suđenje je svako malo nailazilo na blokadu.

Naime, ono je nekoliko puta odlagano zbog nemogućnos­ti da se uspostavi veza putem video-linka kako bi se saslušao Ivan Adrovac, suprug okrivljene Maje.

Međutim, od toga se na kraju odustalo i presuda je doneta bez ovog svedočenja.

Ni tu nije kraj zastojima u suđenjima. Menjane su sudije, postupajuć­i tužioci... I svaki put kada bi se to desilo, suđenje je moralo da se odlaže dok se oni ne upute u slučaj.

Šta će se sada desiti i koliko ćemo još dugo čekati na presudu zbog pokušaja ubistva srpskog biznismena, nije poznato. Ono što je sigurno jeste da ćemo se načekati.

SLOBODNA Podsećanja radi, Aleksandar Zdravković je optužen kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Beka, a Maja Adrovac se tereti za pomaganje izvršiocim­a tog krivičnog dela.

Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza, a sada joj je u toku ponovljeno suđenje u postupku u kom je pored nje optužen i Zdravković. Oboje su pred sudom negirali krivicu i učešće u ovom krivičnom delu.

Zdravković je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju i u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Adrovac brani sa slobode. Postupak protiv Zdravković­a i Adrovac ranije je spojen u jedinstven­i postupak po nalogu Apelaciono­g suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobađaju­ću presudu Maji Adrovac.

Zdravković­u se optužnicom na teret stavlja teško

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor Aleksandru Zdravković­u, optuženom za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka 2014. godine, i odredio mu kućni pritvor

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia