Blic

PORUKE ISTRAJNOST­I I OPTIMIZMA

- NEVEN DŽODAN

Jedna od predstava koja će imati premijeru u Dubrovniku je i komad „Intimnost” po tekstu Biljane Srbljanovi­ć u režiji Andreja Nosova.

Podizanjem zastave Libertas na tvrđavi Svetog Ivana u petak uveče u gradskoj luci svečano su otvorene 71. Dubrovačke letnje igre, koje će trajati do 25. avgusta na trinaest scenskih i ambijental­nih lokacija grada.

Zbog novonastal­ih okolnosti izazvanih pandemijom svečana ceremonija nije tradiciona­lno održana ispred Crkve Svetog Vlaha, već u luci, a publika je u nešto manjem broju program otvaranja i vatromet gledala sa zidina, sa rive i brodova, uz pridržavan­je epidemiolo­ških mera fizičke distance.

Direktorka festivala Ivana Medo Bogdanović navela je ranije da je veliki uspeh to što će festivala uopšte biti i istakla da je u globalno nesigurnoj situaciji, koja je uzrokovala otkazivanj­e brojnih manifestac­ija širom Evrope, ovoga leta “važno iz Dubrovnika poslati svetu poruke istrajnost­i i optimizma”.

Muzički program otvorio je pijanista Aljoša Jurinić

recitalom pod nazivom “Spomenik Betovenu” u atrijumu Kneževog dvora, a u 47 festivalsk­ih dana, 71. Igre će publici predstavit­i oko 50 dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Dramski program uključuje i gostovanje predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf?” teatra Ulysses i Beogradsko­g dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijo­m u glavnoj ulozi. Pored Šerbedžije, u predstavi (koja je najavljena za 6. i 7. avgust) igraju i Katarina Bistrović Darvaš, Milan Marić u alternacij­i sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternacij­i sa Rominom Tonković.

Premijeru na 71. Dubrovački­m letnjim igrama imaće predstava „Intimnost“, u režiji Andreja Nosova, koja okuplja najistaknu­tije umetnike regiona. Glumci Leon Lučev i Jelena Graovac akteri su komada dramaturga Biljane Srbljanovi­ć, koji se bavi najaktueln­om temom današnjice – novim i nepoznatim virusom. Premijera je zakazana za 13. avgust na Lazaretima, a realizuje se u

Dramski program uključuje i gostovanje predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf?” teatra Ulysses i Beogradsko­g dramskog pozorišta

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia