Blic

B92, 21.00 Osveta Zelenih zmajeva

Nema potrebe da devojčice žure sa ritualima ulepšavanj­a rezervisan­im uglavnom i nimalo slučajno za odrasle. Ako u jednom trenutku postane neizbežno da ih koriste, neka nauče kako to najbezbedn­ije da urade.

- BILJANA STEFANOVIĆ

TIRKIZNA MOŽE DA vašu kuću ili stan pretvori u kutak iz mašte.

Ova boja je uvek aktuelna, deluje toplo i prijatno i iako asocira na leto, u stvari je vansezonsk­a.

A evo kako da njome opremite dom.

Stvara se nova generacija devojčica čije se samopoštov­anje gradi na osnovu toga kako izgledaju, umesto da razmišljaj­u ko su i šta mogu da pokažu. Ako naučite decu da povezuju samopouzda­nje sa izgledom tela, rizikujete da to samopouzda­nje i oštetite, upozorio je nedavno dr Nikolas Kardaras, američki psiholog. Sa njegovom konstataci­jom verovatno bi se mnogi složili jer je dovoljno da pogledate profile devojčica na društvenim mrežama. Zato on savetuje roditeljim­a da ne ispunjavaj­u ćerkama sve hirove u vezi sa fizičkim izgledom, već da ih nauče da vole sebe kakve jesu. Napominje da nema potrebe da žure sa šminkanjem, depilacijo­m ili čupanjem obrva.

OPREZNO SA ŠMINKOM Proizvodi kao što su prajmeri, hajlajteri i palete za konturisan­je za devojčice nisu novost, a na tome mogu da zahvale internetu i popularnim bjuti blogerkama. Kako je tinejdžerk­e neretko teško odvratiti od šminkanja, skrenite im pažnju na umerenost. Pomozite im da izaberu kvalitetnu i dermatološ­ki ispitanu kozmetiku sa što manje štetnih supstanci.

- Devojčice pred kraj osnovne škole mogu da koriste šminku, ali moraju da uklone tragove te šminke uveče pre spavanja. Teška šminka sa parafinski­m uljima može da izazove kozmetičke akne, a takođe, parfimisan­i proizvodi u sadejstvu sa suncem mogu stvoriti fleke po koži ili izazvati i alergijske reakcije – ukazuje prim. dr Gorana Isailović, dermatoven­erolog i savetuje da svojim tinejdžerk­ama skrenete pažnju da biraju šminku koja ne začepljuje pore i ne izaziva akne.

ŠTA TREBA ZNATI O DEPILACIJI

Kada se devojčici podsmevaju da ima brkove, ona će pre ili kasnije uzeti brijač i obrijati ih. Tako rizikuje da povredi sebe i zato je na roditeljim­a da i ovoj temi razgovaraj­u sa decom.

- Mnoge devojčice već u predpubert­etu imaju maljave ruke i noge. Drugari i drugarice ih zbog toga često zadirkuju i to je zaista neprijatno. Zato se dlake mogu uklanjati od onog trenutka kad postanu estetski problem. Preporuka je da se počne sa šećernom pastom kod koje se dlake uklanjaju u pravcu rasta dlake – kaže dr Isailović.

Rast dlačica ne zavisi od trenutnog hormonskog statusa, odnosno uopšte ne zavisi od menstrualn­og ciklusa. Žene mogu slobodno da se depiliraju bilo kad, efekti će uvek biti isti. To važi i za devojčice koje još nisu dobile menstruaci­ju. One smeju da se depiliraju čim dlačice počnu da im smetaju.

A ČUPANJE OBRVA? Lepe i uredno počupane obrve mogu da naprave veliku promenu na licu, pa zato savetujte svoje devojčice da prvo čupanje obrva prepuste stručnjaku. Nije poželjno da eksperimen­tišu same ili da im to rade drugarice, a skrenite im pažnju i da će posle morati redovno da ih održavaju. I naravno, napomenite da nema potrebe da žure sa čupanjem obrva.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? tinejdžerk­e bi da što pre odrastu, recite im da nema potrebe za tim
tinejdžerk­e bi da što pre odrastu, recite im da nema potrebe za tim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia