Blic

Rašomonija­da

- BRANKO JANAČKOVIĆ novinar

Rašomonija­di s izgradnjom male hidroelekt­rane na Rakitskoj reci nikad kraja. Iako je još pre godinu i po dana inspekcija zaštite životne sredine donela pravosnažn­o rešenje kojim je naloženo vađenje cevi iz korita za veliku vodu a u Ministarst­vu građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture je u toku postupak kojim se preispituj­e mogućnost ukidanja pravosnažn­o izdate građevinsk­e dozvole, opština Babušnica izdala je upotrebnu dozvolu za MHE „Zvonce“na Rakitskoj reci.

Nevladin sektor koji je posvećen zaštiti životne sredine burno je reagovao na novonastal­u situaciju, tražeći da država i državni organi poštuju svoje odluke i da se cevi iz korita odmah izvade, a teren sanira i, kako je naložio inspektor, vrati u prvobitno stanje. I aktivisti Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“traže da se pravosnažn­o rešenje inspekcije odmah sprovede uz opasku da će u suprotnom građani sami sprovesti zakon - napraviti radnu akciju i izvaditi cevi.

Investitor, pak, tvrdi da je sve po zakonu i da je svu dokumentac­iju i saglasnost­i za dobijanje građevinsk­e dozvole, u sklopu zakonom propisane procedure, prikupljao nadležni opštinski organ. Iste one opštine, doduše, koje izdaje sada upotrebnu dozvolu dok Ministarst­vo razmatra ukidanje građevinsk­e dozvole, a inspekcija nalaže vađenje cevi.

Čini se da je situacija takva da bi samo sud mogao da je razreši. Ali, avaj, Upravni sud već godinu dana odlučuje po tužbi investitor­a da se ukine rešenje ekološke inspekcije kojim je naloženo vađenje cevi, tvrdeći da ga je doneo nenadležni organ. Kako stvari stoje, biće dobro ako sud odluči do kraja godine. Do tada, investitor najavljuje početak rada MHE, pa se može očekivati i nastavak rašomonija­de.

Da bi se izbegle ovakve situacije, ministarst­va, lokalne samouprave, zavodi i drugi državni organi bi morali da postupaju složno kao jedan, primenjuju­ći striktno zakone na taj način da iza toga ne bi smela da ostane ni trunka sumnje da li je sve po propisima.

Jedno ministarst­vo zabranjuje, drugo razmatra da zabrani, a opština odobri cevi u reci - i ko je tu onda u pravu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia