Blic

Grčke granice ostaju zatvorene do 1. avgusta

Grčke granice ostaće zatvorene za srpske turiste i nakon 15. jula, a pošto raste broj zaraženih od Covida 19 u našoj zemlji, mala je verovatnoć­a da će se to promeniti i posle 1. avgusta.

-

DAKLE, I U najudarnij­em delu letnje sezone u Grčkoj neće biti srpskih turista jer će tamošnji zvaničnici, po svoj prilici, produžiti zabranu ulaska za ljude sa našim pasošem najmanje do 1. avgusta. Ako se ima u vidu da i naši epidemiolo­zi po ko zna koji put ističu da su sledeće dve nedelje ključne za borbu protiv virusa korone u Srbiji, onda ne treba ni da čudi zbog čega će većina naših turista ovog leta videti grčko more samo na razglednic­i ili internetu.

Podsećanja radi, grčke vlasti su početkom jula, zbog povećanja broja zaraženih virusom korone, zabranile ulazak srpskim turistima na jedinom otvorenom drumskom prelazu Kulata - Promahonas (bugarsko-grčka granica), a obustavlje­ni su i avio-letovi iz Beograda.

Grci su tada najavili da će do 15. jula analizirat­i situaciju i doneti novu odluku, koja je, po svemu sudeći, negativna.

U međuvremen­u Grci su na prelazu Kulata - Promahonas uveli obavezne negativne nalaze na pi-si-ar (PCR) testovima na koronu ne starije od 72 časa. I to za sve putnike, a ne samo za srpske turiste.

Grčki zvaničnici bi trebalo 1. avgusta ponovo da ispitaju epidemiolo­šku situaciju u Srbiji i da na osnovu toga donese odluku da li će otvoriti granice za naše turiste.

Ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija Rasim Ljajić ističe za “Blic” da još nije iz Grčke stigla nikakva zvanična odluka.

- Još nema ni nikakvog nagoveštaj­a iz Grčke, ali Grci mogu i 15. jula samo da produže tu zabranu do 1. avgusta. Čak zbog porasta broja zaraženih u Srbiji već sada se može reći da je mala mogućnost da otvore granice i 1. avgusta... - rekao je za “Blic” Ljajić.

I direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže za “Blic” da ovo udruženje još nema zvaničnu potvrdu iz Grčke ovim povodom, ali da, nažalost, očekuju da granice neće biti otvorene 15. jula.

- Već i ove zabrane dosad su katastrofa za sve turističke agencije. Praktično od marta nijedna agencija nije dobila novu uplatu, novi dinar. Ne znam kako ćemo preživeti uopšte. Zajedno sa transportn­im agencijama, hotelijeri­ma, turistički­m vodičima, rentakar kućama pripremamo apel za pomoć kojim ćemo se obratiti državi - naglašava Seničić. Marko

Tašković n

 ??  ?? male su šanse da ćemo i posle 1. avgusta moći da uđemo u grčku
male su šanse da ćemo i posle 1. avgusta moći da uđemo u grčku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia