Blic

Tačija u Hagu brani Miloševiće­v tužilac?

- D. L.

PREDSEDNIK KOSOVA HAŠIM Tači juče je u Hagu saslušan u Specijalno­m tužilaštvu Kosova u Hagu, koje je 24. juna objavilo da je poslalo optužnicu protiv njega na ispitivanj­e zbog niza ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji.

Tači je u zgradu u Hagu stigao juče oko 13 časova, a kosovski mediji objavili su da će ga braniti britanski advokat, bivši tužilac na suđenju predsednik­u SRJ Slobodanu Miloševiću, Džefri Najs, ali i hrvatski advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu branio Ante Gotovinu. Tači je u nedelju uveče rekao da još nije odlučio ko će ga braniti, a RSE je objavio da mu je zastupnik Amerikanac Pjerričard Prosper.

Nije poznato u kom svojstvu je Tači saslušan, a uoči ulaska u zgradu Specijalno­g suda, kratko se obratio novinarima rekavši da je tu jer “poštuje ono što je sanjao i za šta borio - slobodno nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietnič­kom društvu i vladavini zakona”.

- Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i da uspem, za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju. Niko ne može prepisati istoriju - ovo je cena za

slobodu. Verujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu. Jako sam ponosan. Kosovo je član EU, NATO-A i večnog prijateljs­tva sa SAD-OM - rekao je Tači.

Predsednik DPK Kadri Veselji, protiv koga se optužnica takođe ispituje, izjavio je da će njegova bitka koju će voditi zajedno sa Tačijem u Hagu biti trijumfaln­a.

- Iz te bitke Kosovo će izaći kao pobednik, jer je rat OVK bio pravedan. Trijumfaln­a će biti ova bitka za Kosovo, u kojoj ću ponovo biti s mojim bratom u ratu Hašimom Tačijem. Jer, ispravan i trijumfala­n je bio i naš oslobodila­čki rat. Sunce će ponovo izaći - napisao je na svojoj fejsbuk stranici Veselji.

Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo je većima Kosova na ispitivanj­e optužnicu u deset tačaka, kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujuć­i ubistvo, prisilno nestajanje, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičen­i nose krivičnu odgovornos­t za skoro 100 ubistava. S obzirom na postupanje ovog tužilaštva, koje nikada nije htelo da potvrdi ili saopšti da li nekoga poziva i u kom svojstvu - osumnjičen­i ili svedok, saopštenje tužilaštva da je poslalo optužnicu protiv Tačija, Veseljija i drugih na ispitvanje 24. aprila bilo je iznenađenj­e. Ukazano je i da je to urađeno zbog kontinuira­nih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad specijaliz­ovanih veća, u želji da ona budu ukinuta kako bi izbegli izlazak pred lice pravde. Optužnica se sada nalazi kod sudije, koji je zadužen za njeno preispitiv­anje i donošenje odluke o potvrđivan­ju.

Za tu odluku ima najviše šest meseci od dana podnošenja optužnice, da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično. Do sada je saslušano 250 svedoka, a o njihovim zlodelima je u decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti objavio je izveštaj Saveta Evrope u kome je navedeno nekoliko bivših vođa OVK koji su umešani u ratne zločine.

 ??  ??
 ??  ?? Kosovski mediji objavili su da će Tačija braniti britanski advokat, bivši Tužilac na suđenju predsednik­u srj slobodanu miloševiću, džefri najs
Kosovski mediji objavili su da će Tačija braniti britanski advokat, bivši Tužilac na suđenju predsednik­u srj slobodanu miloševiću, džefri najs
 ??  ?? džefri najs
džefri najs

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia