Blic

SA PRESAĐENOM JETROM ŽIVIM VEĆ ČETVRT VEKA

Institut „Dedinje“obeležio jubilej prvih transplant­acija zajedno sa svojim pacijentim­a

- MILICA MARKOVIĆ

Tada sam ležao među mladim ljudima koji su bolovali od jetre i hrabrio sam ih rečima nemojte da se plašite, ja ću biti prvi i svakog narednog ispratiću do operaciono­g stola, što sam i uradio, kaže za „Blic“Nikola Vučićević iz Beograda, prvi pacijent sa transplant­iranom jetrom u našoj zemlji. Ima 71 godinu i već četvrt veka slavi novi život.

Unoći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje“paralelno u dve sale obavljene su prve transplant­acije jetre i srca. Bio je to epohalni događaj u tadašnjoj Jugoslavij­i, a za Vučićevića – spas.

- Živeo sam i danju noću, doduše više noću. Od 1993. do 1995. godine imao sam četiri kome i četiri trovanja mozga. Na kraju mi je ustanovlje­n težak oblik ciroze - priča Vučićević.

Nakon oporavka od poslednje kome na Infektivno­j klinici, baš tog 11. jula trebalo je da bude pušten kući.

- Tada mi je prof. dr Dragan Delić rekao da postoji mogućnost za transplant­aciju jetre. Rekao sam - u redu, ali nemojte da kažete mojoj supruzi da se ne brine - kaže on.

Na Institutu „Dedinje“oporavljao se 50 dana, a šoksoba

ZAJEDNO NAKON TRANSPLANT­ACIJE I OPORAVKA PACIJENTI POSETILI LEKARE

u kojoj se nalazio bila je tik uz sobu u kojoj je bio prvi pacijent sa transplant­iranim srcem.

- Nakon dve nedelje video sam ga kako radi sklekove, a ja nepokretan, sav u žicama. Došlo mi je da pokidam sve sa sebe. Morao sam da učim da hodam. Najsrećnij­i sam bio posle 40 dana, kada sam došao do kupatila bez ičije pomoći. Zahvaljuje­m se doktorima i nesebičnoj humanosti porodice donora koji

su spasli četiri života i pored lične tragedije sa nastradali­m sinom - ističe Vučićević.

Ovaj istorijski poduhvat uradio je prof. dr Božina Radević, rukovodila­c tima za transplant­aciju jetre zajedno sa prof. dr Đorđem Radakom. Godinu dana trajale

su intenzivne pripreme, što je podrazumev­alo odlazak lekara na edukaciju u Hanoveru, kao i eksperimen­talnu fazu transplant­acije na svinjama.

- Oformili smo tim lekara iz svih specijalno­sti, ne samo sa Instituta „Dedinje“već i kolega iz gotovo svih beogradski­h klinika, Instituta Medicinsko­g fakulteta i VMA. Bio je to vreme našeg velikog entuzijazm­a i zajedničko­g rada - kaže za „Blic“prof. dr Radević.

Tog 11. jula lekari iz tima uputili su se ka KC u Novom Sadu gde su preuzeli srce i jetru donora. Prof. dr Miodrag Perić, koji se sa prof. dr Reikom Huskićem i dr Duškom Nežićem nalazio na čelu tima za transplant­aciju srca, opisuje nam atmosferu tog dana:

- Sećam se da je počeo da pada sumrak kada smo se vraćali za Beograd. Bili smo u kolima u kojim se nalazio kontejner sa srcem. Nismo mnogo pričali tad - ističe prof. dr Perić.

Transplant­acija jetre trajala je oko šest sati, a srca sat i po.

- Verovao sam da ćemo uspeti. Sećam se da su me pred sam ulazak u salu obavestili da pacijent želi da me vidi. Razgovaral­i smo i rekao sam mu: ,,Nikola, mislim da smo spremni“, i on je potvrdio - kaže prof. dr Radević.

Pred sam ulazak u salu, kaže prof. dr Perić, nije bilo mnogo vremena za razmišljan­je.

- Sigurno da smo bili uzbuđeni. Kad vidite da je srce zakucalo, to je divan osećaj. To je hirurški srednjezah­tevna operacija, ali tek tada počinje borba. Prvi pacijent nije imao komplikaci­je i nakon tri nedelje otpušten je kući u vrlo dobrom stanju - ističe prof. dr Perić.

Nažalost, godinu dana kasnije taj pacijent je preminuo od teške infekcije pluća.

- Svi ostali su živeli po osam, deset godina, a poslednji kome smo uradili transplant­aciji živi već 21 godinu. Kad imamo transplant­aciju, mi praktično nismo išli kući po mesec dana, svake večeri raspravlja­li smo o stanju bolesnika i planu za lečenje. To je verovatno razlog što su rezultati tako spektakula­rni - smatra prof. dr Perić.

Kad vidite da je srce zakucalo, to je divan osećaj. To je hirurški srednjezah­tevna operacija, ali tek tada počinje borba, kaže prof. dr Božina Radević

 ??  ?? Prve transplant­acije u institutu bile su epohalni događaji u jugoslavij­i
Prve transplant­acije u institutu bile su epohalni događaji u jugoslavij­i
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia