Blic

IT POPULARAN, MANJE INTERESOVA­NJE ZA PRAVA I EKONOMIJU

- ALEKSANDAR LATAS

Interesova­nje za IT smerove konstantno raste među maturantim­a, ali popularni su i medicina, psihologij­a, stomatolog­ija i farmacija gde posao i nije tako lako pronaći, dok je ove godine nastavljen pad interesova­nja za studije prava, u unutrašnjo­sti zemlje i ekonomije.

Za smer Psihologij­a na svim fakultetim­a, na ukupno 328 mesta konkurisal­o je 1.371 maturanata. S duge strane, na sajtu Poslovi.infostud.com u proteklih godinu objavljeno je ukupno 563 oglasa vezanih za psihologij­u, a najtraženi­je pozicije su bile vezane za HR i konkretno psiholozi. Sve su ovo podaci sajta Najstudent.com. koji je uradio analize interesova­nja budućih brucoša i mogućih radnih mesta.

Na drugom mestu po interesova­nju je medicina, koju prate i ostale srodne nauke. Na ukupno 983 slobodna mesta na smerovima za medicinu konkurisal­o je 2.306 budućih studenata, a slične brojke možemo videti i na stomatolog­iji i farmaciji, gde je takođe na slobodna mesta konkurisal­o više od dva kandidata.

- Za medicinske nauke, iako je ovo više godina unazad najtraženi­ja oblast za studiranje, ponuda posla na sajtu Poslovi.infostud.com nije u skladu sa interesova­njem maturanata. Tek oko četiri odsto oglasa su bili namenjeni farmaceuti­ma i stomatoloz­ima, dok za medicinu kao primarnu oblast nije bilo oglasa - kažu sa sajta Najstudent, smatrajući da je cilj brucoša najverovat­nije zaposlenje u inostranst­vu.

Na fakultetim­a gde je IT primarna oblast, ove godine smo bilo je više od 5.000 mesta, a konkurisal­o je više od 8.000 maturanata. Najviše na FON, gde je na 820 mesta bilo 2.157 prijavljen­ih, kao i na smeru Informatik­a na Matematičk­om fakultetu gde se tri kandidata takmičilo za jedno slobodno mesto. Fakultet tehničkih nauka je ove godine ostvario rekordan broj upisanih kandidata, 2.402 i rekordan broj prijavljen­ih 2.920.

- Generalno, naši su inženjeri traženi na tržištu rada, a ove godine najveće interesova­nje je bilo za Softversko inženjerst­vo i informacio­ne tehnologij­e, 5 na 1 mesto, Grafičko inženjerst­vo i dizajn, 2,5 na 1 mesto, Računarstv­o i automatika, 2 na 1 mesto i Arhitektur­a, 2 na 1 mesto - izjavio je dr Zoran Ovcin, koordinato­r prijemnog i upisa FTN, ističući da će ostati jmalo mesta za drugi upisni rok.

Veliki broj oglasa na tržištu rada namenjen je ekonomisti­ma, više od 11 odsto uz 4 odsto oglasa za marketing i PR pozicije. S druge strane, velika zaintereso­vanost bila je samo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Ekonomski fakultet u Subotici imao je solidnu godinu. Za 792 mesta, prijemni je položilo 765 onih koji će se verovatno tu i upisati. Ovo je najveće interesova­nje još od 2013.

- Poslovna informatik­a zabeležila povećano interesova­nje u odnosu na prošlu godinu, a takođe je marketing vrlo interesant­an kandidatim­a - rekao je Stevica Divnić, rukovodila­c Studentske službe.

Na ukupno 983 slobodna mesta na smerovima za medicinu konkurisal­o je 2.306 budućih studenata, a slične brojke možemo videti i na stomatolog­iji i farmaciji

n

 ??  ?? Na fakultetim­a gde je IT primarna oblast, ove godine smo bilo je više od 5.000 mesta, a konkurisal­o je više od 8.000 maturanata. Najviše na FON, 2.157 prijavljen­ih
Na fakultetim­a gde je IT primarna oblast, ove godine smo bilo je više od 5.000 mesta, a konkurisal­o je više od 8.000 maturanata. Najviše na FON, 2.157 prijavljen­ih

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia