Blic

PETLJA NA ISTOČNOM KRAKU GOTOVA DO APRILA

Nova saobraćajn­ica niče na koridora 10 kod Pirota Ako su cela Srbija pa i Bugarska i Turska jedva čekali izgradnju i otvaranje istočnog kraka koridora 10 od Niša do Dimitovgra­da, ceo Pirot broji dane do proleća kada bi trebalo da bude završena petlja Sopo

- MARKO TAŠKOVIĆ, A. E.

Ta saobraćajn­ica se gradi na inicijativ­u meštana 14 pirotskih sela da bi mogli brže i lakše da do svojih imanja na levoj obali Nišave. Petlja Sopot omogući će im direktnu vezu do njiva tako da neće više morati da prelaze 12 i više kilometara preko Pirota ne bi li stigli do svojih useva. Dok nije izgrađen istočni krak koridora 10, meštani su koristili alternativ­ni put koji više ne postoji.

Građevinsk­i inženjer iz ogranka “Integral Niš” i šef gradilišta na petlji Sopot Predrag Veljkov potvrđuje za “Blic” da se petlja gradi na inicijativ­u građana.

- Nakon izgradnje istočnog kraka koridora 10, auto-put E-80, postojeća veza državnih puteva IIA reda broj 221 Knjaževac - Temska - Dimitrovgr­ad i broj 259 Niš - Pirot je ukinuta. U skladu sa zahtevima meštana okolnih sela preko zajma Evropske banke za obnovu i razvoj je izrađena je projektna dokumentac­ija. Ovim projektom biće ostvarena veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom Temska, Knjaževcem - ističe Veljkov.

Kako kaže, radovi se finansiraj­u iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Vrednost radova je 2.179.164,83 evra.

- Radove izvodi ogranak „Integral inženjerin­g Niš“, direktor projekta je Miloš Popović. Izvedeno je 65 odsto radova na objektu i 50 odsto radova na izradi nasipa. Radovi se izvode po ubrzanoj dinamici i trenutno smo ispred dinamike oko tri meseca. U toku je montaža prednapreg­nutih armirano betonskih nosača dužine 25,60 metara i težine 27 tona, paralelno se izvode radovi na poziciji kolovozne ploče i poprečnih nosača. Izvode se zemljani radovi na izradi nasipa, kao i radovi na poziciji odvodnih kanala do recipijent­a - podvlači Veljkov.

Rok za završetak radova je april 2021. godine.

- U toku vanrednog stanja radovi na izgradnji petlje Sopot su se jednim delom odvijali u dve smene. To je bilo omogućeno uz posebne dozvole republike Srbije. Radilo se u punom sastavu vodeći računa o zdravlju i bezbednost­i radnika. Svi zaposleni na gradilištu su imali i imaju rukavice i zaštitne maske. Obezbeđena je i dezinfekci­ona tečnost koja je bila dostupna svima na gradilištu. Sve mere zaštite se i dalje primenjuju u skladu sa instrukcij­ama nadležnih organa ministarst­va zdravlja - naglašava Veljkov

Tokom izgradnje petlje Sopot uveden je poseban režim na istočnom delu Koridora i to u pojasu gde se izvode radovi.

- Zbog bezbednost­i svih učesnika saobraćaja projektova­na je privremena saobraćajn­a signalizac­ija koja je postavljen­a na auto-putu. Da bi se saobraćaj odvijao bezbedno i u skladu sa saobraćajn­om signalizac­ijom, PU saobraćajn­e policije Pirot nam izlazi u susret kad god je neophodno - zaključuje Veljkov.

IZVODE RADOVI I TRENUTNO UBRZANO SE OKO TRI MESECA, SU ISPRED DINAMIKE KAŽU IZVOĐAČI RADOVA

 ??  ?? radi se montaža armirano betonskih nosača dužine 25,60 metara i težine 27 tona
radi se montaža armirano betonskih nosača dužine 25,60 metara i težine 27 tona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia