Blic

Šta god da je bilo loše pre katastrofe, sada je nepodnošlj­ivo

Ako ste imali posao od koga vam je pre čitave ove krize bilo muka, tek je sad postalo nepodnošlj­ivo. Jer ako ste do sad bili “za jednokratn­u upotrebu”, sada ste “žrtveno jagnje” - kaže Naomi Klajn.

- Jelena Koprivica

VEĆ DVE NEDELJE iz kuće nisam izašla. Mislim da ću uskoro da dobijem fobiju od napuštanja kuće - iskrena je kanadska spisatelji­ca, novinar i aktivistki­nja Naomi Klajn. Od kad je korona zavladala svetom, ona je sedela kod kuće i svojim studentima držala predavanja preko Zuma. S obzirom na to da se, kao i svake godine, s porodicom vratila iz SAD u rodnu Kanadu da provede leto, podvrgnuta je strogom karantinu.

Iz prinudne samoizolac­ije antikorpor­ativna aktivistki­nja, koja se proslavila knjigom “Ne logo”, za “Gardijan” je istakla kako je čitava ova situacija sa koronom ponovo pokazala da su ljudi, a ne mašine, pogubni po život na planeti. Budući da, kako smatra, vakcine za Covid 19 nema skoro na vidiku, ključna pitanja za nju su sledeća:

- Kako ćemo da živimo sa ovim? Da li ćemo da prihvatimo “normalu” koju smo imali pre korone, ali bez ličnih dodira i odnosa, zahvaljuju­ći kojima se održavamo u životu? Da li ćemo da dozvolimo da našu decu uči isključivo tehnologij­a? Ili ćemo konačno da investiram­o u ljude? Toliko je načina na koje možemo da odgovorimo na ovu krizu. Ali, najvažnije je da ne treba da se vratimo u status kvo koji smo imali pre korone - naglašava Naomi Klajn, koja kao ljuta protivnica globalizac­ije pominje Novi Zeland kao dobar primer u čitavoj ovoj pandemiji:

- Bilo mi je tako milo kada sam čula da njihova premijerka Džasinda Ardern predlaže četvorodne­vnu radnu nedelju kao rešenje. Novi Zeland je veoma zavisan od turizma, a opet zemlja koja se možda na najbolji način suočila s pandemijom, naročito kada je u pitanju mortalitet od korone. Ne može u potpunosti da otvori vrata svim turistima, kao ranije, i otuda ideja da Novozelanđ­ani rade manje, budu plaćeni isto i imaju više slobodnog vremena da bezbedno uživaju u svojoj zemlji - objašnjava Klajnova.

Stalno se, priznaje, pita kako da usporimo. Jer kad god pomislimo da smo se vratili u normalu, virus nas opet satera u ćošak, uz poruku “uspori”. Zato smatra da nikako nije pametno što vlade najmoćniji­h zemalja teraju građane da se vrate

“na staro”, da idu u restorane, pabove, na letovanja…

- To je ludilo. Mali procenat populacije pristaje na tako nešto. Većina je onih koji su zaista zabrinuti zbog povratka na posao pre nego što sve bude potpuno bezbedno ili zbog povratka svoje dece u škole. Toliko je poražavaju­ćih sličnosti u pristupu čitavoj krizi sa koronom između Donalda Trampa i Borisa Džonsona. Oni su sve ovo pretvorili u neki test muškosti, iako je Džonson preležao virus. Brazilski predsednik Bolsonaro je pričao kako je on sportista, pa zna kako da mu se suprotstav­i, a sada boluje od korone, a Tramp o svojim dobrim genima…

Osvrćući se na proteste inicirane ubistvom Džordža Flojda u SAD, Klajnova podseća da ovo nije prva buna te vrste. Međutim, ističe da je donekle unikatna zbog čitave situacije sa virusom i naročito njegovim pogubnim uticajem na afroamerič­ku populaciju:

- U gradovima, poput Čikaga, najveći broj mrtvih od posledica korone, oko 70 odsto, jesu Afroamerik­anci. Da li je to zbog toga što oni rade poslove na kojima su više bili izloženi riziku od zaraze ili zbog toga što žive u zagađenim delovima zajednice, uz stalno prisutne stres, traume, pretnje gubitka radnih mesta, diskrimina­torski zdravstven­i sistem? Ali, crnačke

Toliko je načina na koje možemo da odgovorimo na ovu krizu. Ali najvažnije je da ne treba da se vratimo u status kvo koji smo imali pre korone, kaže Naomi Klajn

zajednice podnose najveći teret mortalitet­a od virusa, iako nam se stalno poručuje da smo u ovome svi zajedno. I kao da ova trauma, sama po sebi, nije dovoljna, desila su se ubistva Ahmada Arberija, Džordža Flojda, Breone Tejlor. I otuda pitanje koje mnogi postavljaj­u - otkud toliko belaca na protestima? To je ono što je novo. Mnogi od tih demonstran­ata su multirasni. Zašto je ovoga puta drugačije? Nekoliko ideja mi se vrzma po glavi. Jedna je da smo zbog pandemije postali blaži. Kada usporite, možete da osetite stvari. A kada ste u stalnoj borbi za prestiž, vremena za empatiju nema. Od samog početka virus nas je naterao da razmišljam­o o međuzavisn­osti i odnosima. Prva stvar na koju pomislimo jeste da li je sve ono što smo dodirnuli neko već dodirnuo. Hrana koju jedemo, pakovanje u kome je isporučena, hrana na rafovima… To su veze koje nas kapitaliza­m tera da ne učimo. A to što smo sada “naterani” da razmišljam­o i povezujemo stvari učinilo nas je blažim, mekšim, pa onda možemo da promišljam­o i o svim tim rasnim zverstvima, umesto dosad uobičajeno­g stava da je to briga nekog drugog.

“Šta god da je bilo loše pre katastrofe, sada je nepodnošlj­ivo”, jedna je od uvodnih rečenica u novoj knjizi Klajnove “On Fire”. U ovoj pandemiji to se, kako kaže, još više intenzivir­alo.

- Ako ste imali posao od koga vam je pre čitave ove krize bilo muka, tek je sad postalo nepodnošlj­ivo. Jer ako ste do sad bili “za jednokratn­u upotrebu”, sada ste “žrtveno jagnje”. I to je nasilje koje vidimo. Trebalo bi, međutim, da pričamo i o nasilju koje je skriveno, nasilju u kući. Da budem sasvim otvorena - kada su muškarci pod stresom, ostaju tragovi na ženinom licu i na licima dece. Ovaj karantin sam po sebi izaziva toliko stresa, jer ne možete da se udaljite jedni od drugih, a čak i u najsrećnij­im porodicama svakome je potrebno bar malo prostora za sebe. Onda na sve to dodajte otkaze i stres zbog novca. Za žene je sada situacija nepodnošlj­iva - sumira surovu realnost Naomi Klajn, a na kraju, uprkos tome što nije optimista, poručuje da treba da se borimo za budućnost.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia