Blic

SITI - UEFA 1:0

“Građani” oslobođeni i igraće u Ligi šampiona

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Klub iz Mančestera je “pobedio” jer je slučaj zastareo. Čak je i novčana kazna smanjena sa 30 miliona evra na samo 10 miliona.

Uistoriji Lige šampiona bilo je dosta preokreta. Svi pamtimo 1999, kada je Mančester junajted od 0:1 stigao do pobede nad Bajernom, kao i 2005. i šokantnu noć iz Istanbula. Sada je u glavnoj ulozi još jedan engleski klub, ovaj put Mančester siti, koji je matirao UEFA.

Pre smo pet meseci, “građani” su izbačeni iz Lige šampiona i kažnjeni sa 30 miliona evra zbog kršenja finansijsk­og fer-pleja. I kada se očekivalo da kazna bude potvrđena, Međunarodn­i sud za sportsku arbitražu u Lozani je promenio odluku i prihvatio je žalbu. Mančester siti će nastaviti da igra Ligu šampiona, a umesto 30 miliona evra, platiće samo 10 miliona.

- Većina navodnih kršenja pravila za koje je Siti optužen nije utvrđena ili je zastarela. Optužbe u vezi ometanja istrage su tu manje važne i smatramo da nije prikladno zbog toga zabraniti učestvovan­je klubu u UEFA takmičenji­ma. Smatramo i da je potrebno da se smanji novčana kazna za dve trećine, odnosno na 10 miliona evra - objavio je Sportski arbitražni sud.

UEFA je ranije optužila Mančester siti da je zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. “Football Leaks” je objavio dokumenta prema kojima se može zaključiti da je engleski klub pokušao da zaobiđe pojedina UEFA pravila i da je dobijao finansijsk­e injekcije od investitor­ske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati.

UEFA se tako našla između čekića i nakovnja, a poražena je zahvaljuju­ći svom pravilu da “slučaj zastareva posle pet godina”. Na primer, tek u novembru 2018. procurele su informacij­e od gresima “građana” iz 2013. Dok se slučaj završio, svima je bilo jasno da je prošlo više od pet godina. To je i bio glavni razlog zašto u Mančester sitiju nisu ni pokušavali da dokažu nevinost - jednostavn­o, znali su da su krivi, ali su i znali da će slučaj da zastari. Propisi su propisi.

Tako Međunarodn­i sud u Lozani nije ni imao težak zadatak da oslobodi Siti.

Menadžer Pep Gvardiola je dan pre odluke rekao da je 100 odsto siguran da kazne neće biti, a nakon što je to i potvrđeno, on je na Instagramu samo postavio svoju fotografij­u zajedno sa članovima stručnog štaba. Logično, svi su imali osmeh od uha do uha.

Reakcije u javnosti su podeljene i mnogi smatraju da je birokratij­a dozvolila krivcu Sitiju da pobedi. To nije daleko od istine ali... Mančester siti je, zajedno sa Liverpulom, već obezbedio mesto koje vodi u Ligu šampiona, dok se za preostale dve ulaznice bore Čelsi, Lester, Mančester junajted, Vulverhemp­ton i Šefild junajted. 

 ??  ?? fudbaleri mančester sitija nisu ni očekivali drugačiju odluku
fudbaleri mančester sitija nisu ni očekivali drugačiju odluku
 ??  ?? Menadžer Pep Gvardiola se samo nasmejao kad je čuo vest iz Lozane
Menadžer Pep Gvardiola se samo nasmejao kad je čuo vest iz Lozane

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia