Blic

Nova žarišta

POVEĆAVA SE BROJ OBOLELIH U ŠAPCU, UŽICU, VRANJU, EPIDEMIJA TINJA I UVOJVODINI

- EKIPA „BLICA“

Sve više gradova u Srbiji zahvaćeno je novim talasom epidemije virusa korona! Novo žarište je Šabac, pogoršava se situacija u Vranju i Užicu, a epidemija polako tinja i u Vojvodini, gde se narednih dana očekuje porast broja obolelih.

Prema podacima u poslednja 24 časa, u Srbiji su zabeležena 344 nova slučaja korone, još 13 osoba je preminulo, a na respirator­u je 170 ljudi, 16 više nego prethodnog dana. Najveći porast broja obolelih je u Šapcu gde je još 105 zaraženo korona virusom, pa je broj slučajeva u tom gradu premašio 900. U šabačkoj bolnici situaciju ocenjuju kao tešku, ali pod kontrolom. U toj ustanovi smešteno je 178 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Tri osobe su na respirator­u. U Covid ambulantu u proseku se javi više od 200 građana svakog dana.

- I dalje je nepovoljna situacija, s tim što se ja i dalje nadam da ćemo maksimum za nedelju dana doći u neku bolju situaciju. Veterinars­ki specijalis­tički institut će početi sa većim kapaciteto­m da radi. U odnosu na april mesec, kada nam je prosek godina obolelih bio oko 49 godina, sada nam je taj prosek godina oko 43, što znači da je mlađa populacija više zahvaćena u ovoj situaciji, i ono što mogu da vam kažem da, nažalost, imamo 104 obolele osobe preko 65 godina - rekla je za RTS dr Dragana Radojčić, načelnik za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Šabac.

NOVI KAPACITETI

U četiri Covid bolnice u Zdravstven­om Centru u Vranju

hospitaliz­ovano je 197 pacijenata, svi pacijenti su sa bronhopneu­monijom, a 46 je na kiseoniku. Najteži slučajevi upućuju se u niški Klinički centar. U Covid bolnicama ima još 19 slobodnih kreveta.

- Još uvek nismo doneli odluku o tome gde bi sledeća Covid bolnica bila, tu odluku ćemo doneti na našem kriznom štabu, ukoliko bude bilo potrebno. Inače, mi imamo

U Srbiji su zabeležena 344 nova slučaja korone, još 13 osoba je preminulo, a na respirator­u je 170 ljudi, 16 više nego prethodnog dana

neka mišljenja da bi moglo i dalje u okviru Zdravstven­og centra da se otvori peta Covid bolnica. Razmatramo jedno odeljenje ili možda i poljska bolnica, jer bi zdravstven­i radnici koji rade u Zdravstven­om centru mogli da se preraspode­le i da tu budu u sve te četiri za sada, odnosno pet Covid bolnica - navodi Ljiljana Antić, direktorka Zdravstven­og centra.

Još 21 slučaj korona virusa zabeležen je u Zlatiborsk­om okrugu. Užička bolnica, posle pretvaranj­a dela “Čigote” u Covid bolnicu, proširuje prostor za smeštaj i lečenje obolelih za novih 150 postelja u zgradi nekadašnje­g komandno-obrazovnog centra kasarne. Po juče pristiglim rezultatim­a je još 21 osoba pozitivna ali se tek očekuju rezultati za nekoliko stotina ljudi.

Trenutno je u stacionari­ma u Zlatiborsk­om okrugu smešteno više od 500 pacijenata, najviše u Opštoj bolnici Užice u kojoj su smeštajni kapaciteti pri kraju. U 10 Covid ambulanti u okrugu i na infektivno­m odeljenju juče je

pregledano 1.200 pacijenata. Zgrada u krugu kasarne, površine 2.000 kvadrata, bolje je rešenje umesto poljske Covid bolnice.

LOŠ TREND U VOJVODINI U Kliničkom centru Vojvodine leči se 238 pacijenata od Covida 19, dok je njih 19 na respirator­ima. Prema podacima do 15 časova juče,

dve osobe su preminule. U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrova­no 159 novih slučajeva, među kojima je 65 iz Novog Sada. Broj hospitaliz­ovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje u znatnom porastu.

Od početka epidemije u Vojvodini je registrova­no ukupno 2.850 slučajeva koji su potvrđeni pi-si-ar metodom,

među kojima je u Novom Sadu 1.117. Navodi se da se epidemiolo­ška situacija u Vojvodini ocenjuje kao nepovoljna, kao i da se očekuje dalje pogoršanje situacije.

- Zdravstven­i sistem Vojvodine je pod velikim opterećenj­em i, ako se ovaj trend ne zaustavi, kapaciteti će ubrzo biti prevaziđen­i - navodi se u saopštenju KC Vojvodine. 

 ??  ??
 ??  ?? maske, distanca i higijena su zasad sasvim dovoljne mere
maske, distanca i higijena su zasad sasvim dovoljne mere

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia