Blic

KOD DECE DRUGAČIJI NEGO KOD ODRASLIH

-

Imunitet se dakle ne stiče samo putem antitela, nego je više zasnovan na ćelijskom odgovoru, objašnjava imunolog.

- Imuni odgovor kod dece je potpuno drugačiji nego kod odraslih, oni na brži i efikasniji način uspevaju da iskontroli­šu infekciju. Kod dece je primećeno da samo 50 odsto njih ima respirator­ne tegobe, druga polovina ima digestivne tegobe. Treba istaći da je kod dece mnogo zastupljen­iji oralnofeka­lni način prenosa koji mi beležimo i na drugim virusnim infekcijam­a. Ono što je još karakteris­tično jeste da deca bolje savladavaj­u infekciju i da su kraće vreme potencijal­ni prenosioci, ali da baš sasvim nisu prenosioci među sobom i prema drugima, to ne stoji. Dakle, deca su prenosioci kao i svaka druga osoba, s tim što bolje reaguju, kraće vreme su prenosioci i uglavnom ne razvijaju težu kliničku sliku, mada svakako ima i primera kada se i to beleži - objašnjava dr Vojinović.

Kod dece se virus prenosi oralno-fekalnim putem i ima dosta mešanja korone sa drugim virusnim infekcijam­a lekara kada su roditelji ili najuža familija pozitivni na Covid, ako dete pritom ima temperatur­u, malaksalo je, ima gušobolju, žali se na glavobolju, počinje da kašlje ili je lošeg opšteg stanja. Vrlo je važno da tokom epidemije nikako ne lečite decu na svoju ruku.

- Naši pacijenti po protokolim­a i uputstvima prvo idu u dom zdravlja da im obave osnovne laboratori­jske i rentgentsk­e analize i ako je prisutna dugotrajni­ja temperatur­a ili upala pluća, upućuju decu kod nas na bolničko lečenje gde mi dodatno trijažiram­o da li je dete zaista za bolnicu ili može da ide sa terapijom u kućnu izolaciju - izjavila je dr Ostojić.

Imunolog prof. dr Jelena Vojinović kaže da je kod dece klinička slika daleko lakša i da je infekcija pet puta manja nego kod odraslih

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia