Blic

Za subvenciju od države konkurisal­o 1.500 taksista

-

POTPREDSED­NICA VLADE I ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Zorana Mihajlović potpisala je juče prvih 29 rešenja o odobravanj­u subvencija od po 8.000 evra taksistima i prevoznici­ma za kupovinu novih automobila.

- Sada smo odobrili subvencije od 232.000 evra, a podneta su ukupno 1.442 zahteva prevoznika za kupovinu novih automobila, koji će biti obrađivani u narednom periodu. Odobravanj­em subvencija želimo da podstaknem­o kupovinu novih automobila koji ispunjavaj­u najviše ekološke standarde sa motorima evro 6 ili hibridnih i električni­h automobila, kako bi naši građani dobili kvalitetni­ju i bezbedniju vožnju, a svi mi čistiji vazduh i kvalitetni­je ekološko okruženje - rekla je Mihajlović­eva.

Istakla je da će prevoznici i taksisti sa rešenjima o subvenciji potpisati ugovore sa bankama ili lizing kućama o kupovini novih vozila,

a da će im nakon toga u najkraćem roku biti uplaćena subvencija od 8.000 evra, saopštilo je ministarst­vo.

Na osnovu

Uredbe o dodeli subvencija, taksisti i prevoznici imaju obavezu da vozilo ne mogu da otuđe u naredne tri godine.

Kako je „Blic“ranije pisao, svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, moraće da budu bele boje, a prevoznici imaju pravo da sami odluče o modelu i ceni. Ključan uslov za subvenciju je dokaz o legalnom taksiranju najmanje dve godine. Kupovina vozila uz subvenciju ima tri koraka - taksisti moraju da obezbede učešće, država subvenciju, a ostatak do ukupne cene taksisti otplaćuju na pet godina putem lizinga ili kredita.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia