Blic

Institut Goša pokreće i svoju proizvodnj­u

Uspešan primer privatizac­ije

-

,NSTITUT ઋ*OŠAઉ IZ 6MEDEREVSK­E 3ALANKE, POSLE USPEŠNE PRIVATIZAC­IJE, PORED NAUČNO-ISTRAŽIVAČ­KE DELATNOSTI U OBLASTI PRIRODNIH I TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI­H NAUKA, ZAPOČEĆE I SOPSTVENU PROIZVODNJ­U ZAHVALJUJU­ĆI NABAVCI SAVREMENE OPREME.

naš cilj je da, pored usluga koje sada pružamo, krenemo i u proizvodnj­u. nadamo se da ćemo uskoro započeti i taj deo i intenzivno radimo na tome. to će biti jedan od veoma traženih proizvoda na našem i svetskom tržištu - kaže direktor mirko iičina.

institut je inače već sad uspeo da dobro posluje, dve godine posle privatizac­ije, ali i da proširi poslovanje iako je ceo privredni sistem „doša“bio prilično poklekao. U “doši” obučavaju se i mnogi mladi zavarivači, inženjeri, tehnolozi i kontrolori zavarivanj­a po najvišim standardim­a, jer je institut uključen i u sistem dualnog obrazovanj­a sa 18 škola.

iičina ukazuje da institut „doša“postoji oko pet decenija i da je danas, zahvaljuju­ći svojim stručnjaci­ma, ali i novom vlasniku, firmi „millennium team“, koja je uložila sredstva u širenje njegovih kapaciteta, angažovan na važnim projektima u zemlji, među kojima je i izgradnja nastavka gasovoda turski tok kroz srbiju.

- „millennium team“se bavi i instalacij­ama gasovoda i toplovoda, mi ih dopunjujem­o, ali radimo i širom srbije i nema dela metalskog kompleksa gde nismo prisutni. radimo sa velikim sistemima, kao što su nis, eps, „srbijagas“i drugim - kaže on.

institut trenutno ima 52 zaposlena, ali se njihov broj stalno uvećava. ima četiri akreditova­ne laboratori­je koje su osavremlje­ne i rade po novim metodama, a pojedine metode se, kažu zaposleni, rade prvi put u srbiji. iaboratori­je instituta su: mehaničko-metalograf­ska, hemijska, laboratori­ja za ispitivanj­e bez razaranja i metrološka laboratori­ja, a direktor zavoda za ispitivanj­e i kontrolu u institutu radoslav lbradović navodi da laboratori­je imaju modernu opremu i da mogu da zadovolje sve zahteve klijenata.

njihove kolege su i na terenu, pogotovo kada je reč o ispitivanj­u zavarenih spojeva.

- ld kada smo privatizov­ani, dosta je uloženo u opremu. izuzetno sam zadovoljan - kaže saša rašković, rukovodila­c laboratori­je za ispitivanj­e bez razaranja.

institut ima i prvu laboratori­ju u srbiji akreditova­nu za etaloniran­je merila dužine i ugla.

- mi možemo, na primer, dužinu da izmerimo do stotog dela mikrometra - kaže rukovodila­c metrološke laboratori­je llivera ilić.

U mehaničko-metalograf­skoj laboratori­ji ispituje se tvrdoća materijala i zavarenih spojeva sa razaranjem, kao i fizičko-mehaničke osobine materijala, u hemijskoj laboratori­ji se na klasičan način, tzv. mokrim putem vrše hemijska ispitivanj­a građevinsk­og materijala, čelika, aluminijum­a, bronze...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia