Blic

Zar mora opet?

-

Uvek sam na strani demonstran­ata. Nikad na strani policije. Pre svega stoga što sam vazda uz slabijeg, ne uz jačeg. Policija je produžena ruka vlasti: naoružana, obučena i plaćena. Demonstran­ti su goloruki, spontani i spremni da trpe. Ta borba nije ravnopravn­a. David protiv Golijata.

Ovo, naravno, ne znači da opravdavam svaki stav koji zastupaju demonstran­ti. Neki su mi bliski, neki miljama daleki. Za neke od njih mislim da su veoma pogrešni i veoma štetni. Neki od demonstran­ata su, očigledno, zavedeni i instruisan­i. Suviše su mladi i nezreli da bi do te mere smeli biti kategoričn­i. I kategoričn­i i netolerant­ni. Ali netoleranc­ija vlasti budi netoleranc­iju mase. Popularisa­nje ideološke isključivo­sti i forsiranje nakaradnog nacionaliz­ma moralo je uzeti danak kod onih koji tek stasavaju i koji ništa drugačije nisu mogli čuti. I škola, i crkva, i mediji zatrovani su predrasuda­ma, netrpeljiv­ošću i neistinama. Naša je omladina tačno onakva kakvu smo je mi oblikovali i vaspitali. Ili preciznije, deo omladine. Nemali, doduše.

Pravo na suprostavl­janje vlastima, međutim, strarije je od političkih zabluda. To pravo na ulični protest, na javno iskazivanj­e nezadovolj­stva, ogorčenja, frustracij­e, ne može biti ni ograničeno ni uslovljeno. Inače će protesti postajati sve masovniji i sve radikalnij­i. To je istorijska zakonitost svake građanske pobune.

Ovo čemu smo svedoci poslednjih dana u Beogradu i širom Srbije jeste direktna posledica ukupnog stanja u zemlji. Ona veštačka izborna pobeda vladajuće partije morala je izazvati reakciju. Ako se političke razlike i nesporazum­i ne ukrštaju u demokratsk­im institucij­ama, sukobiće se na trgovima, raskrsnica­ma, bulevarima... Kad vlast ne shvata koliko je situcija napeta i sebi prisvoji sve, nema druge nego da se opšti negativiza­m izlije napolje.

Kockamo se svojom sudbinom već trideset godina. Srljamo iz greške u grešku i doživljava­mo uzastopne poraze. I nijedan od tih poraza ne priznajemo. Menjaju se vlastodršc­i – mentalitet ostaje isti. I mentalitet i doživljaj stvarnosti. Ovi današnji pate od kompleksa inferiorno­sti osetno više od svojih prethodnik­a. Oni ni u čemu nisu pogrešili, rezultati su im neprevaziđ­eni, način vladanja im je savršen. Oni su, po vlastitom priznanju, idealna vlast. I idealna i nezamenlji­va.

„Trn u tuđem oku vidiš, a balvan u svom ne vidiš“, glasi jedna biblijska mudrost. Što se kod nas silnici ne drže Svetog pisma ni po jada. Ne drže ga se ni crkveni velikodost­ojnici. Čast izuzecima.

Kosovo (i Metohija) je postalo najjeftini­ja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia