Blic

Jedva smo čekali da ih zagrlimo

- ČONKAŠ

Imala sam tu sreću da ih vidim odmah pri porođaju, da čujem njihov prvi plač i da ih zagrlim. Mojoj sreći nije bilo kraja, kaže mama ana

Janko, Mirka i Jakub Petraš, prevremno rođene trojke usred prvog talasa epidemije virusa korona, konačno su na okupu sa mamom anom (35) i tatom Mirkom (37) u naselju Padina u opštini Kovačica. nakon 14 godina borbe za potomstvo, njihova sreća je sad tri puta veća.

Budući da su svet ugledali 28. maja na početku osmog meseca trudnoće, dva brata i sestra morali su izvesno vreme da provedu u inkubatoru u Institutu za zaštitu dece i omladine Vojvodine u novom Sadu, a sve je dodatno zakompliko­vala i aktuelna epidemiolo­ška situacija, tako da su ih mama ana i tata Mirko videli tek nakon nekoliko dana.

Ponosna mama ana Petraš (35) kaže da je Janko pri rođenju imao svega 1.570 grama,

dijagnosti­ku kroz koju mnogi prolaze. Po savetu lekara krenuli smo sa insemenaci­jama i prva je bila uspešna, ali je nažalost u ranoj fazi došlo do prekida trudnoće. Probali smo još tri puta i onda su nam rekli da ne vredi i da moramo na vantelesnu oplodnju. Toliko smo želeli decu da nismo hteli da se predamo niti da odustanemo po bilo koju cenu. Zato smo krenuli na vantelesnu oplodnju i prve dve smo sami platili, a onda smo čuli da RFZO finansira. Odobrena su nam sredstva i uz pomoć dr Zorice Crnogorac u Novom Sadu konačno smo saznali da ćemo postati tata i mama – priča nam Ana.

IZNENAĐENJ­E

Ona i suprug su se nadali da će dobiti blizance, ali je prvi ultrazvuk pokazao samo jedan plod. Bez obzira na sve, i to je bio ogroman razlog za slavlje u porodici Petraš.

- U određenom stadijumu došlo je do hiperstimu­lacije, odnosno reakcije jajnika na hormonsku terapiju. Praktično, počeli su da proizvode puno tečnosti koja se skupljala u abdomenu tako da su me smestili u porodilišt­e u Novom Sadu. Urađen mi je drugi ultrazvuk i doktori su mi rekli da je beba dobro. Međutim, kod trećeg ultrazvuka doktor me je pitao: koliko je ubačeno embriona prilikom vantelesne oplodnje? Upitala sam zašto me to pita, a on je uz osmeh rekao: zato što vidim tri bebe – priča nam uz osmeh Ana.

Kaže da bi sigurno pala u tom trenutku da nije ležala na krevetu i da je od sreće odmah počela da plače samo misleći o tome kako će što pre da javi suprugu Mirku.

- Čim sa se dočepala telefona zvala sam Mirka i pitala ga da li sedi ili stoji pošto imam lepe vesti. Tek kada mi je rekao da sedi, saopštila sam mu da ćemo imati troje dece i ispričala mu šta se izdešavalo. Onda smo zajedno plakali od sreće – priseća se naša sagovornic­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia