Blic

KOJI JE IZMENIO SVET

-

Svetski poznati naučnik i pronalazač srpskog porekla Nikola tesla, jedan od najvećih umova u istoriji, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u tadašnjoj Habzburško­j monarhiji, kao sin seoskog pravoslavn­og sveštenika. Nasuprot svim velikim autoriteti­ma njegovog vremena, tesla je insistirao na pretvaranj­u naizmeničn­e struje u jednosmern­u. Ovaj naučnik je najviše doprineo nauci i tehnološko­m progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukciono­g motora, polifazne naizmeničn­e struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnj­e i distribuci­je električne energije.

Čuveni pronalazač je konstruisa­o i generator struja visoke frekvencij­e i napona, danas poznat kao teslin transforma­tor, transforma­tor bez jezgra, teslinu zavojnicu ili teslin kalem. Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, a 1883. godine iz Pariza prelazi u Strazbur gde je napravio prvi prototip indukciono­g motora. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene američke Države, gde ostaje do smrti.

Počinje da radi u edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. godine i osniva sopstvenu kompaniju - „tesla arc & Light co.“Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničn­ih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. godine prijavljuj­e svoje najpoznati­je patente iz oblasti polifaznih naizmeničn­ih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u američkom institutu elektroinž­enjera. Odmah potom kompanija „vestinghau­s“otkupljuje prvih sedam teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

U Pitsburgu (1888-1889) sa inženjerim­a kompanije „vestinghau­s“radi na praktičnoj realizacij­i svojih patenata. tokom tog perioda urađene su pripreme za realizacij­u prve centrale na Nijagarini­m vodopadima po teslinom sistemu. centrala je komercijal­no otvorena 15. novembra 1896. godine puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvršćena u jedno od svetskih čuda toga doba.

Sledeću veliku oblast njegovih istraživan­ja čine naizmeničn­e struje visokih frekvencij­a i njihovo dejstvo.

tesla je 1893. godine svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da poseduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafij­u, čime je utro put otkriću modernog radija.

Jedan je od prvih naučnika na američkom kontinentu koji je dobio rendgenske snimke šake, lobanje, kolena i lakta. Prvi je istraživač koji je ukazao na veoma štetno dejstvo rendgenski­h zraka na organizam pri suviše dugom izlaganju zračenju. Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafij­e, radara. Bez izuma tesle, jednog od najpoznati­jih naučnika sveta, savremena civilizaci­ja imala bi potpuno drugačiji izgled.

Po njemu je jedna jedinica međunarodn­og Si sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju - tesla.

Ovaj svet napustio je u jeku Drugog svetskog rata na samom početku 1943. godine. Sahranjen je 12. januara na njujorškom groblju, posle opela služenog u srpskoj katedralno­j (sabornoj) crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia