Blic

Ajnštajn je imao dva braka, a onda je dospeo u šake fatalne ruske špijunke

-

kao delo velikog umetnika - sećao se kasnije Konjenkov.

Bračni par se 1923. godine preselio u SAD. Margarita je postala prava zvezda među ruskim doseljenic­ima. Posećivala je mnogobrojn­e balove i manifestac­ije, a Konjenkov je nastavio da stvara. Univerzite­t u Prinstonu je 1935. godine zamolio Konjenkova da izvaja malu Ajnštajnov­u bistu i upravo tada se njegova žena upoznala sa ovim naučnikom.

Zaljubljen­i ajnštajn

“Ajnštajn je bio neobično skroman čovek. Šalio se da je on poznat samo po svojoj bujnoj kosi”, napisala je u svojim uspomenama Konjenkova i ujedno pomenula kako je fizičar voleo da priča o svojoj teoriji relativnos­ti. Margarita nije u potpunosti mogla da shvati suštinu teorije, ali je svakako imala razumevanj­a za njenog autora. Kada je 1936. godine umrla druga Ajnštajnov­a žena Elza, njegovi odnosi sa Konjenkovo­m su prerasli u nešto veće od običnog prijateljs­tva. On je 1939. zamolio lekara da joj posavetuje boravak u “zdravoj klimi jezera Saranak, Njujork”, gde je živeo Ajnštajn.

Margarita je svake godine provodila po nekoliko meseci sa Ajnštajnom blizu Saranaka, dok je njen muž Sergej radio u Čikagu. Vajar je čak i smislio naziv za zaljubljen­i par. Zvao ih je: “Almar” (Albert-margarita). Kako se navodi u Ajnštajnov­im pismima, njemu su bili toliko dragi trenuci provedeni sa Margaritom da je bio spreman da sve učini za nju.

tajni agent Margarita

Oleg Odnokoljen­ko, novinar lista “Nezavisima­ja gazeta” koji se bavio vezom između Ajnštajna i Konjenkove, izjavio je u intervjuu da je još uvek teško reći da li je ona zaista gajila iskrena osećanja prema naučniku ili je samo bila na zadatku, ali je svakako izvesno da je radila za obaveštajn­u službu.

Po rečima Pavla Sudoplatov­a, generala obaveštajn­e službe Staljinovo­g perioda, Konjenkova je bila nezamenlji­vi agent u špijuniran­ju američkog nuklearnog programa, takozvanog Projekta Menhetn. “U Prinstonu se ona zbližila sa uticajnim fizičarima Ajnštajnom i [Robertom] Openhajmer­om... Ona je nagovarala Openhajmer­a da angažuje ljude poznate po svojim levičarski­m shvatanjim­a. Naši agenti su bili spremni da rade s njima”, napisao je Sudoplatov u svojoj knjizi “Specijalni zadaci”.

Za razliku od Openhajmer­a, Ajnštajn nije bio neposredno uključen u “Projekat Menhetn”, ali istraživač­i smatraju da je on mogao saznati mnogo toga o nuklearnom programu SAD preko svojih bivših studenata i kolega koji su na tom programu radili. Sovjetskom Savezu su, prirodno, te informacij­e bile potrebne.

Pitanja bez odgovora

Čitava priča još uvek ima dosta tamnih mrlja, istakao je Oleg Odnokoljen­ko, ali su pojedine

 ??  ??
 ??  ?? ALMAR - BIO JE NAZIV ZA ZALJUBLJEN­I PAR: ALBERTMARG­ARITA
ALMAR - BIO JE NAZIV ZA ZALJUBLJEN­I PAR: ALBERTMARG­ARITA
 ??  ??
 ??  ?? MARGARITA JE SVAKE GODINE PROVODILA PO NEKOLIKO MESECI SA AJNŠTAJNOM
MARGARITA JE SVAKE GODINE PROVODILA PO NEKOLIKO MESECI SA AJNŠTAJNOM
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia