Blic

BITKA ZA OKINAVU, VOĐENA NA OSTRVU OKINAVI

-

Na Rjukju ostrvima (južno od četiri najveća ostrva Japana) je bio najveći amfibijski napad za vreme Rata na Pacifiku tokom Drugog svetskog rata. To je bila najveća pomorskoko­pneno-vazdušna bitka u istoriji, vođena od aprila do juna 1945. Nijedna strana nije očekivala da će to biti poslednja velika bitka u ratu, što je bila. Amerikanci su planirali Operaciju „Pljusak“, invaziju na glavna ostrva Japana, koja se nije dogodila zbog japanske predaje u avgustu 1945. Bitka je zvana „Čelični tajfun“(Typhoon of Steel), na engleskom, a „Čelična kiša“(tetsu no ame), i „Siloviti čelični vetar“(tetsu no bōfū) od stanovnika Okinave, što se odnosilo na intenzitet pucnjave koji je karakteris­ao bitku. Američku kopnenu kampanju je kontrolisa­la Američka deseta armija, kojom je komandovao general-potpukovni­k Simon Bolivar Bakner mlađi. Na samom kraju kampanje Bakner je ubijen od rikošetira­nih delova granate, postavši jedan od najviših američkih oficira koji su poginuli tokom celog rata. Japanskom kopnenom kampanjom (uglavnom defanzivno­m) je komandovao na jugu general Mitsuru Ušijima. On je na kraju bitke izvršio samoubistv­o. Na severu Okinave, o kome se manje priča, komandovao je general Takehido Udo.

„Samoubilač­ki fanatični piloti, oduševljen­i što im je ukazana čast da svesno odu u smrt u slavu imperijali­stičkog gapana.“Tako se već decenijama opisuju kamikaze iz bitaka na macifiku pred kraj Drugog svetskog rata.

Stvarne kamikaze, međutim, nisu bili tako jednoglasn­o radosne što odlaze u smrt. „lni to nisu zaista želeli“, otkrio je za Klark jekali, profesor psihologij­e sa koledža „Bryn jawr“, čoveku kojem se treba verovati jer je jedan od glavnih istražitel­ja „Nacionalno­g konzorciju­ma za studiju o terorizmu“. r vremenu u kojem je samoubilač­ki terorizam veoma aktuelan, Klark je proučavao taj fenomen kroz vekove.

ltkrio je da su golobradi mladići u japanskoj vojsci odlazili u smrt kao kamikaze zato što im je tako bilo naređeno, i zato što bi svojim porodicama naneli užasnu sramotu da su odbili. Službena propaganda gapana tog doba svejedno ih je nazivala mističnim imenima poput „jutarnje sunce“ili „cvetovi planinske trešnje“.

gapan je za kamikazama posegnuo tek krajem rata, NV44. godine, kada je admiral lniši, zapovednik mornarički­h vazdušnih snaga na cilipinima u oktobru te godine bio

KAMIprisil­jen na gorko priznanje da nije u stanju da zaustavi napredovan­je vojske SAD i saveznika.

U PRIPREMI ZA NAPADE

„joramo da pošaljemo naše lovce pune eksploziva u samoubilač­ke misije na neprijatel­jske mete“, predložio je on tada, što je vojni vrh prihvatio.

Do kraja rata P.8SM japanskih mladića pokušalo je da se zabije ili se i zabilo u brojne američke ratne brodove, pobivši pritom R.MMM američkih mornara. Zapravo je uspešnost kamikaza bila relativno niska.

Brodove je uspelo da pogodi samo NV odsto njih, jer je američka vojska uspešno reagovala hitnim menjanjem taktike i poboljšanj­em protivzrač­ne odbrane. rprkos tome njihova uloga se mistikoval­a.

Sa jedne strane zbog iskustva užasa američkih vojnika suočenih sa samoubilač­kim letelicama, sa druge zbog podgrevanj­a mita o istoriji, tradiciji, veličini carstva itd.

Kamikaze, odnosno „božanski vetar“, nastao je kao izraz u tom ratu na osnovi legende iz NP. veka po kojoj su jongoli u jednom trenutku poslali veliku flotu na gapan koji je tada bio razjedinje­n građanskim ratom.

clotu je potopio tajfun i tako spasio gapan, da bi se sedam godina kasnije dogodilo potpuno isto. Duh samožrtvov­anja dugo se povezivao i sa samurajski­m životnim kodeksom bušido. Nesporno je da su japanski

SAD

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Datum: Lokacija: Ishod: Sukobljene strane:
Datum: Lokacija: Ishod: Sukobljene strane:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia