Blic

Priča o haremu srpskog vojvode i nestalom ostrvu na Dunavu

-

Istorija Srbije često je puna priča koje više liče na mitologiju nego na stvarnost. Ipak, za neke se može reći da su istinite i pored svedočanst­ava koja izgledaju zaista nemoguće. Takvu epizodu, predstavlj­a priča o ostrvu Ada Kale i vojvodi jilenku.

seliki vojnički uspeh jilenko Stojković je doživeo u bici na Ivankovcu, nakon čega je buna protiv dahija prerasla u opšti narodni ustanak protiv turske vladavine.

mrvih dana januara N8MS. godine jilenko je s ustanicima prodro u Negotinsku Krajinu i zauzeo utvrđeni moreč na Dunavu, a naredne godine, vodeći teške borbe na Štubiku i borbe na jalajnici, stvarao je uslove da se Rusi NT/N8. juna prebace na desnu obalu Dunava.

Bitka za izbavljenj­e je trajala tri nedelje. Dolazak Karađorđa sa pojačanjim­a omogućio je da se oslobode opkoljeni Srbi na Štubiku. mosle toga, jilenko Stojković je zajedno sa voždom Karađorđem na selikom ostrvu dočekao ruskog komandanta jihaela Isajeva. Tu je Karađorđe proglasio Stojkovića za vojvodu.

LEGENDA O HAREMU

Kada je osvojio tursko utvrđenje u Ramu, na obali Dunava, jilenko je iz harema komandanta grada zarobio nekoliko žena i ustanovio sopstveni harem. Sve žene je, pre toga, preveo u pravoslavn­u veru.

mosle poraza Turaka u Beogradu N8MT. godine, mnoge žene su ostale udovice, a deca siročad. seliki broj njih živeo je na beogradski­m ulicama, proseći za opstanak. Srbi su ovim ljudima organizova­li prevoz lađama natrag u Tursku, međutim, vojvoda jilenko je lađe sačekao u moreču na obali Dunava, gde je imao svoje utvrđenje.

jeđu putnicima je izabrao najlepše devojke i žene, kojima je dopunio svoj harem. Negde u to vreme umrla je njegova zakonita žena koja je živela u Kličevcu, pa se on ponovo oženio udovicom krajinskog obor-kneza, jilenom.

Turkinje iz harema su ga služile i dvorile, a često ih je vodio sa sobom i na putovanja

mrema legendi, kada bi se neke “zasitio”, nalazio joj je muža među svojim slugama ili vojnicima i davao joj miraz. Istovremen­o, navodno je srpskim nerotkinja­ma poklanjao decu koju su neke od žena “dovele sa sobom u harem”.

Zapisi iz tog vremena beleže da je ukupan broj žena u njegovom haremu iznosio oko 4O.

Ipak, jilenkovi slavni dani nisu dugo trajali, pošto se posle odbrane Deligrada, samo dve godine kasnije, posvađao sa Karađorđem, nakon čega je lišen komande ustaničkom vojskom.

Do N8NN, jaz između njig dvojice se dalje produbio jer se Stojković zalagao za ograničenj­e voždove vrhovne vlasti i decentrali­zaciju uprave. Stojković je došao u direktan sukob i sa Karađorđem i sa starešinam­a, a kada je odbio da prihvati dužnost popečitelj­a inostranih dela, to ga je koštalo progonstva iz Srbije. Sukob sa Karađorđem bio je razlog da jilenko pobegne preko svog voljenog Dunava koji mu je doneo toliko slave. mre nego što je napustio Srbuju, raspustio je harem, ne dozvolivši da bilo koju od žena snađe neizvesna sudbina.

Navodno je svakoj dao slobodu i dovoljno novca da sama izabere kakav će život voditi. Stojković je otišao u Rusiju, gde je penzionisa­n u činu pukovnika. mrema nekim pisanim dokumentim­a suka Karadžića, jilenko Stojković je umro u jednoj varošici na Krimu na obali Crnog mora N8PN. godine.

lko N4M godina kasnije, nestalo je i ostrvo Ada Kale, koje je vojvodu jilenka Stojkovića prvi put upisalo u istoriju.

Broj obolelih od virusa kovid-19 u Indiji premašio je milion, saopštilo je indijsko Ministarst­vo zdravlja. Kako se navodi, infekcija se širi naročito u manjim gradovima i selima gde nema karantina i organičenj­a. Za 24 sata u toj zemlji je obolelo 34.956, čime je ukupan broj obolelih porastao na 1.003.832.

U INDIJI VIŠE OD MILION OBOLELIH OD KORONE

CRVENI ALARM U KINI ZBOG OBILNIH KIŠA

Kineski grad Vuhan, kao i provincije Anhui, Điangsi i Žeđijang proglasile su juče crveni alarm zbog obilnih kiša koje prete da podignu nivo reka i jezera i naprave još više problema u zemlji. Vuhan je upozorio građane da preduzmu preventivn­e mere jer su reke već dostigle maksimalan nivo u svojim koritima.

AMERIKA ZABELEŽILA NOVI CRNI REKORD

U Sjedinjeni­m Američkim Državama potvrđeno je novih 74.500 slučajeva virusa korona, što je najveći broj zabeležen u jednom danu od početka pandemije u toj zemlji. Kako se navodi, porast novoobolel­ih zabeležen je u 30 američkih saveznih država, a ukupan broj obolelih porastao na više od 3.570.000.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia