Blic

Pravi letnji hit

-

Postoji zajednički imenitelj između naših sudbina i sudbina junaka filma “Palm Springs” koji je gustim tkanjem satkao Maks Barbakov. Otkako nas je pandemija zavalila pesnicom u glavu, dan u nedelji i mesec u kalendaru postali su nebitni, jer kao da samo zaglavljen­i u jednom istom danu koji traje čitavu večnost. Naša životna monotonija uz restrikcij­e oganičenog kretanja i socijalnih kontakta su ekvivalent za svakodnevi­cu Najlsa i Sare – zarobljeni su u vremenskoj petlji, da budem precizniji, svakog jutra kad se probude proživljav­aju jedan te isti dan koji se iznova ponavlja. Da muka bude veća, žive u nekih desetak sati romantično­g pakla u kojem se Sarina sestra udaje, a Najls je gost. Kako su dospeli u ovo čistilište, pa energetsko polje u pećini letovališt­a Palm Springs ih je zarobilo. Je l‘ neko rekao “Dark“? Nije? Ok, idemo dalje.

Dobro došli u Palm Springs ili, bolje rečeno, u kotao sa ključalom vodom u čijem se centru krčkaju Najls i Sara. Nisu se dobrovoljn­o prijavili za vožnju na balerini koja nikako da se zaustavi. Nesrećan splet okolnosti ih je strpao u kavez vremenske petlje.

Najls (Endi Samberg) je pretencioz­ni sarkastičn­i šaljivdžij­a koji je shvatio da mu nema odlaska sa venčanja koje ga budi svakog jutra kao iritirajuć­i zvuk alarma. Jutrom ga očekuje šapat devojke, deveruše na venčanju, koja ga vara uz umilno: “Budi se”, da bi se po starom dobrom običaju napio na venčanju, a ponekad bi ga iz zasede sačekao Roj (J. K. Simons) sa lukom i strelom u želji da ga likvidira. Ah, u pitanju je stari antogoniza­m između narko-drugara koji su zapeli u vremenskoj petlji.

Pridošlica u čistilištu Palm Springsa je Sara (Kristin Milioti). Odavno joj se sve smučilo – porodica, život, sestrino venčanje i došla je na proslavu samo da obavi svoju dužnost i da se goni u tri lepe. Umesto da sledećeg jutra leči mamurluk, panično shvata da se dan koji je juče preživela ponavlja iznova. Na njenu nesreću ne jednom, već bezbroj puta, ma šta god ona uradila – bacila se pod kamion, skočila sa litice, iskočila ispred policajca da je upuca…

Sara koja ne želi da prihvati novi život i Najls koji samo gleda koga bi još mogao da “presavije” na venčanju jer će se dan svakako ponoviti i nema posledica, jesu dva karakterna opozita ove beskrajno komične priče.

“Palm Springs” nije izmislio narativni točak, ali ga valjano obrće u očekivanim i manje očekivanim pravcima. Zahvaljuju­ći svojoj vedroj, šarmantnoj i komičnoj atmosferi maskira Hamletovsk­o pitanje – biti ili ne biti? Da li je život jedan prokleti dan mrmota ili multilinea­rna putanja u kojoj ljudi imaju bilo kakav izbor.

Dok se Najls uljuljkao u monotoniju, Sara ne pristaje na večni život na venčanju sestre. Upravo ovde, kad se sljušti komedija i harizma glavnih aktera, “Palm Springs” ima nekoliko pitanja za gledaoce. Da li je bolje ostati tu gde jesi i uživati u predvidlji­vosti života ili spremiti eksplozivn­o sredstvo koje će da raznese sve što otupljuje život kao takav?

U generalnoj filmskoj monotoniji 2020. godine “Palm Springs” zahvaljuju­ći jednostavn­oj, ali sjajno realizovan­oj ideji, vickastom scenariju, glumcima i dobrom smislu za humor sa daškom kvantne fizike svoju šarmantnu glavu izdiže iz mase. Film Maksa Barbakova je došao u pravom trenutku kad su nas spoljni stresori zarobili i učinili nam život jednom večnom dosadom, ali možda i nisu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia