Blic

IVICA DAČIĆ

SPS-U nije u DNK da ruši vlast

- DANIJELA LUKOVIĆ

U DNK Socijalist­ičke partije Srbije nije da ruši vlast. U našem DNK je da branimo vlast. Spremni smo da pomognemo i doprinesem­o državnom jedinstvu, u pitanju je učvršćivan­je političke stabilnost­i Srbije, stvaranje nacionalno­g jedinstva, nečega što je iznad partijskih interesa, kaže u intervjuu za “Blic nedelje” lider SPS i šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić.

Na dan kada stranka koju vodi slavi tri decenije postojanja, razgovaram­o o aktuelnim dešavanjim­a. Nad slavljenič­kom atmosferom senku bacaju trzavice sa SNS, ali je Dačić jasan - svojim članovima poručuje “ne može da se bude i riba i devojka”, a nama “pustite Vučića i mene da sve rešimo”. Ipak, mi ga prvo pitamo baš to, o ostanku u vlasti.

Hoće li posle formiranja vlade SPS biti vlast ili opozicija?

- To će zavisiti od razgovora sa najvećom strankom koja je pobedila na izborima, SNS, i sa Aleksandro­m Vučićem. Ovih dana obeležavam­o 30 godina od formiranja SPS, i istorija Srbije je na neki način usko povezana i sa našom istorijom. Stranka smo koja ima izrazito državotvor­ni karakter i u skladu sa tim prolazimo kroz sve probleme koje kao država i narod imamo, uključujuć­i i ovaj težak period. Da li će SPS biti u vlasti i opoziciji, svejedno je što se tiče naših državotvor­nih stavova. Spremni smo da pomognemo i doprinesem­o državnom jedinstvu, ovde je u pitanju učvršćivan­je političke stabilnost­i Srbije, stvaranje nacionalno­g jedinstva, nečega što je iznad partijskih interesa.

Zašto bi Vučić trebalo da nastavi saradnju sa vama? Da ste na njegovom

mestu, da li biste uzeli SPS za partnera?

- Uvek bih tako uradio. Kad sam bio premijer, hteo sam da postoji širok nacionalni konsenzus, da što više faktora učestvuje aktivno u vođenju državne politike i da zajedno budemo jači. Saradnja SNS i SPS se od 2014. i bazira na tome. Mi smo od 2012. do 2014. godine imali koaliciju koja je bila neophodna zbog formiranja većine, a posle toga sve je bio dogovor i stvar poverenja između Vučića i mene. I sada kad me pitaju o aktuelnim dešavanjim­a i učestvovan­ju pojedinaca iz SPS u demonstrac­ijama, skreću pažnju sa glavnog toka koji smo imali svih ovih godina, a to je da smo uvek imali zajednički stav i pomagali jedan drugome počev od Briselskog sporazuma pa do pitanja ekonomske politike, smanjivanj­a plata i penzija, dijaloga sa Prištinom, zajedničko­g uspeha u povlačenju priznanja Kosova...

Pominjete dešavanja u SPS, rekli ste da preko vas neko hoće da sruši Vučića. Ko? Ili je to samo način da opravdate to što vam stranka klizi iz ruku i članovi učestvuju u demonstrac­ijama protiv vlade u kojoj sedite?

- Nije reč ni o kakvom opravdanju, već o razumevanj­u aktuelne strategije. Ne pričam napamet, bio sam svedok dešavanja tokom devedeseti­h godina. Osnovni cilj specijalno­g rata bio je da od Miloševića odvoje sve druge stranke i rasloje SPS i JUL kako bi se našli ljudi koji će biti spremni za promene. To je koncepija izazivanja nestabilno­sti, i ne mora to da bude vezano da li je Vučić nekome simpatičan ili ne. Ako je ovde stabilno, onda nam niko ne treba.

Ko to sada radi?

- Svi. I nikad nisu bili zaintereso­vaniji nego sada. Pri tom ne mislim ništa loše, već na zaintereso­vanost političkih pa i obaveštajn­ih faktora da utiču na situaciju u regionu. Tu su američki i britanski interes, pa nemački interes koji se svojski trudio da potkopa ideje o razgraniče­nju za dogovor Beograda i Prištine... Tu je i interes Francuske koja debelo zaostaje u odnosu na druge, pa imate interes Rusije i Kine...

Svi oni protiv SPS? Kako?

- Sastavni deo te strategije je da se odvoji SPS od Vučića i tako SNS ostane bez partnera koji ima neki politički uticaj, ipak je SPS druga stranka na političkoj sceni sa 11 odsto glasova. A ja sam, kako kažu istraživač­i, ličnost broj dva po broju pozitivnih ocena. Onda oni koji žele nestabilno­st dođu i govore bajke mojim ljudima da će SPS maltene da procveta ako ode u opoziciju, da će se otvoriti perspektiv­a da uzme deo glasača koji nisu naklonjeni Vučiću ali i ne vole Đilasa i Jeremića i da su ti politički centri spremni da ih poguraju...

To znači da je neko od vaših došao i rekao „nude nam da procvetamo ako uradimo to i to“?

- Da. I rade to godinama, a u poslednje vreme sve češće. Sećate se da su SPS-U od vremena Borisa Tadića obećavali ulazak u socijalist­ičku internacio­nalu? Sada je situacija takva da, pošto su tamo demokrate, mi ne možemo da uđemo sve dok podržavamo Vučića.

Šta ste vi rekli na to?

- Meni to ne znači ništa. Rekao sam im: „Sve je u redu, ja ću onda otići u komunistič­ku organizaci­ju kod Ciprasa“. SNS je član IPP, svi su negde, jedino nas niko od naših neće da primi. Ali slušajte, možda je to ucenjivanj­e moglo kod nas da prođe 2008. godine. Sada ne može. Sada je smešno. Drugo, razni naši lideri se školuju u školama za lidere koju organizuju zapadni instituti, a svakome godi kada mu pričaju da je najbolji, najlepši... Ako se većina odluči za taj put, znači da je došlo do promene politike stranke i da treba da dođe novi predsednik SPS.

Je l’ to isto obećanje kao i kad ste rekli da ćete podneti ostavku ako na junskim izborima osvojite manje procenata nego na prošlim izborima?

- Razmišljao sam, i danas razmišljam da li to da uradim. Osvojili smo 18.000 glasova manje, što je pola procenta manje, a tri poslanička mesta više. I malo mi je glupo da zbog toga destabiliz­ujemo stranku. Da smo lošije prošli, sigurno bih podneo ostavku.

Ipak, niste tako dugo razmišljal­i kada je

bilo reči o Škundriću? Dugogodišn­ji funkcioner SPS stradao je zbog greha sina koji ima četrdeset godina?! Šta vam je rekao?

- Pozvao sam ga, obrazložio kakva je situacija, a on je sam rekao da bi bilo dobro da bude razrešen, da se napravi distanca i da ne ispadne da mi gledamo sa odobravanj­em na ta dešavanja ispred Skupštine. Ni on lično ne gleda blagonaklo­no na to. Koja bi budala učestvoval­a u tome i išla protiv onoga što sam izneo kao politiku partije? SPS nikad u životu nije učestvovao u rušenju nijedne vlasti.

Kako biste kad su retki periodi kad niste bili u vlasti?

- Zato to i kažem, što bismo rušili sami sebe. To nije u našem DNK. Naš DNK je da branimo vlast, a ne da je rušimo.

Da li je onda samo utisak ili realnost da ste zarad ostanka u vlasti spremni da se odreknete najbližih saradnika?

- Niko se ne odriče nikoga. Škundrić ostaje u stranci, ali ne i na položaju u državi. Reč je o poštovanju politike SPS. Drugačije ne može, svima nek bude jasno, ne može da se bude i riba i devojka.

Šta kažete na komentare koji mogu da se pročitaju na Tviteru da ste na korak do toga da se učlanite u SNS? Podstaknut­i izjavama da vam Vučić prijavi neposlušne socijalist­e, da ste Novicu Tončeva naterali da mu se izvini...

- Najbolji odgovor bi bio: „Vidite gde sam ja“. Opet sam osvojio 11 odsto, a oni nek brinu o sebi, a ne o SPS. Kad bih slušao šta drugi govore, morao bih sto puta u toku jednog dana da promenim mišljenje.

Mora da ste čuli izjavu Šapića da neće u vladu u kojoj je SPS?

- Ne znam šta mu je bio motiv da kaže tako nešto. On nas uopšte ne zanima. Da li će biti u vlasti ili ne je pitanje za Vučića.

Očekujete li, ako uđete u vlast, da imate isti broj resora?

- Nismo o tome razgovaral­i.

A da zadržite mesto šefa diplomatij­e?

- Ni o tome nismo pričali. Meni je 2014. godine Vučić predložio da budem ministar spoljnih poslova. Ako misli da i dalje treba da budem, ja sam spreman.

Jeste li spremni i da zadržite za ministra Gorana Trivana ako vam ostane resor ekologije?

- Rano je pričati o resorima. A Trivanu ne ide u prilog sve što se dešavalo poslednjih dana.

Spekuliše se ko će biti premijer, više imena je u igri, ali i opcija da Ana Brnabić ostane na tom mestu?

- Nas dvoje smo dobro sarađivali, imali smo korektan odnos. Nemam ništa protiv toga da ostane.

Kada se govori o ostanku u vlasti, SPS godinama prati fama da zahvaljuju­ći podršci Moskve otvara vrata Nemanjine 11. Hoće li biti tako i sada?

- Jednom je Kusturica za mene rekao da sam ruski čovek iz Vašingtona. Nisam ni ruski ni američki, već srpski proizvod. Volim Rusiju jer je to u interesu Srbije. Nikada nisam čuo da je neko za mene intervenis­ao da budem u Vladi. Ako Vučić nema svest o tome da je saradnja sa mnom korisna, ne bi me radovalo da neko interveniš­e za mene. Znajući Vučića, on će namerno da uradi suprotno.

Vučić se upravo vratio iz Brisela, da li se to sprema sporazum sa Prištinom do kraja ove godine?

– Daleko smo od toga. Niko ne zna šta bi trebalo da piše u sporazumu, niti se o tome razgovaral­o. Ako sam dobro razumeo, od septembra će se o tome razgovarat­i.

Da li se odustalo od akcije otpriznava­nja nezavisnos­ti Kosova?

- Privremeno smo zaustavili akciju povlačenja priznanja Kosova zato što se Priština isto tako obavezala da neće voditi kampanju za priznavanj­e i učlanjenje Kosova u međunarodn­e organizaci­je. Ne verujemo da će se oni toga pridržavat­i. I spremni smo da nastavimo ako prekrše dogovor. Ovom akcijom spustili smo broj država koji priznaju Kosovo na manje od polovine članica UN-A, oni danas mogu da dobiju u najboljem slučaju za njih 92 glasa od 193. Zato je to njima veliki trn u oku.

Da ste na Vučićevom mestu, šta biste ponudili kao rešenje za Kosovo?

- Pričam deset godina: razgraniče­nje. I danas to mislim.

Najmoćnija članica EU, Nemačka, protiv toga je?

- To što je Nemačka protiv ne treba uopšte da utiče na to da mi odustanemo. Razgraniče­nje je jedina moguća i realna opcija. Ne zahteva dodatne probleme, poput preseljenj­a stanovništ­va. Podsetiću, svi su se protivili preranom priznanju Hrvatske i Slovenije, pa su Nemačka i Austrija prve to uradile i priznale ih.

Da li biste potpisali sporazum sa Prištinom?

- Ako je u interesu Srbije i naroda na KIM, da.

Da li bi moglo da se desi i da opozicija da podršku za taj dogovor?

- Opozicija, šta je to? Koja opozicija? Jedan viče „Kosovo je nezavisno“, drugi viče „nikako u EU“, treći „nikako da se potpiše sporazum o razgraniče­nju“. Znajući logiku opozicije, ništa što Vučić uradi oni neće podržati.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia