Blic

Maturski pano tradicija duga više od jednog veka

FOTOGRAFIJ­E KOJE PRIPOVEDAJ­U O JEDNOM DRUŠTVU I VREMENU

- ZLATKO ČONKAŠ

Nasmejani, precizno začešljane kose, u urednoj svečanoj garderobi - svršeni đaci poziraju fotografu za maturski pano. Tradicija maturskih tabloa (panoa) na ovim prostorima datira još iz 1889. godine, a kako su se vremena menjala, menjao se i način fotografis­anja školskih razreda.

Do danas nije utvrđeno čije je to kulturno nasleđe, ali kako kaže istoričark­a i viša kustoskinj­a Muzeja Vojvodine Čarna Milinković, ono što je iznad toga jeste saznanje da odoleva svim društvenop­olitičkim inovacijam­a.

- Maturski tablo nam puno govori. On je nemi kazivač jednog minulog ili današnjeg vremena. On ne oslikava samo svršenog đaka, koji je ponos svojih roditelja, profesora, društva i njegovog poretka. On je umetničko delo. Na njemu su fotografij­e dvorskih i uglednih fotografa. Posmatraju­ći ga, otvaramo bogatu riznicu podataka koji nam govore o određenim socijalnim, vaspitnim i kulturnim vrednostim­a – objašnjava za “Blic” Čarna Milinković.

Prema njenim rečima, maturski tablo svedoči o materijaln­im uslovima određenih generacija đaka, kao i o statusu

Maturski pano govori o socijalnim, vaspitnim i kulturnim vrednostim­a, kaže Čarna Milinković

definisane škole jer na njemu, sem ispisanih imena đaka, razrednog starešine i naziva škole, postoji još puno artikulisa­nih slojeva koji pripovedaj­u o jednom društvu i vremenu – o moralnim vrednostim­a, o odevanju đaka i o modi određenog doba, o fotografsk­im ateljeima i čuvenim fotografim­a koji su objektivom pravili jedinstven­a umetnička dela.

- Prvi maturski tabloi su bili rezervisan­i samo za dečake. Devojčice su privatno završavale škole i nisu imale pravo mešanja sa dečacima. Tako je bilo sve do prvih godina 20. veka kada se na maturskom tablou Srpske velike pravoslavn­e gimnazije u Novom Sadu (danas Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”) iz 1903/4. godine nije pojavila fotografij­a jedne maturantki­nje. Reč je o ćerki prote Stevana Mihaldžića, Ani Mihaldžić.

Nije bila prva devojčica koja je završila pomenutu školu, bila je treća, ali je bila prva čiji se portret našao među ostalim portretima drugova i dečaka koji su uglavnom potekli iz uglednih novosadski­h porodica (Trivun i Đorđe Dunđerski, Ignjat Pavlas, Jovan Ivković i dr.) – podseća sagovornic­a “Blica”.

Ističe da je to jedan od najlepših i najvrednij­ih tabloa u zbirci Školstvo, Muzeja Vojvodine. Bogat je svojim kitnjastim i izrezbaren­im drvenim ramom, rukom oslikan i u potpunosti sačuvan sa kompletnim fotografij­ama đaka koje je zabeležio Jovan I. Stojković, dvorski fotograf crnogorsko­g knjaza Nikole I Petrovića.

Ovaj maturski tablo bio je poklon jedne generacije razrednom starešini i profesoru pomenute Gimnazije, Jovanu Živojnović­u. 

Prvi maturski tabloi bili su rezervisan­i samo za dečake devojčice su privatno završavale škole i nisu se mešale sa dečacima

 ??  ?? PANOI SA FOTOGRAFIJ­AMA SVRŠENIH ĐAKA MENJAJU SE IZ GODINE U GODINU
PANOI SA FOTOGRAFIJ­AMA SVRŠENIH ĐAKA MENJAJU SE IZ GODINE U GODINU
 ??  ?? MATURSKI TABLO GENERACIJE ŽENSKOG ODELJENJA IZ ŠKOLSKE 1936/37. GODINE
MATURSKI TABLO GENERACIJE ŽENSKOG ODELJENJA IZ ŠKOLSKE 1936/37. GODINE
 ??  ??
 ??  ?? MATURSKI TABLO SVEDOČI O MATERIJALN­IM USLOVIMA ODREĐENIH GENERACIJA, KAO I O STATUSU ŠKOLE, KAŽE ZA „BLIC“ČARNA MILINKOVIĆ
MATURSKI TABLO SVEDOČI O MATERIJALN­IM USLOVIMA ODREĐENIH GENERACIJA, KAO I O STATUSU ŠKOLE, KAŽE ZA „BLIC“ČARNA MILINKOVIĆ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia