Blic

Igre deci donele radost i osmehe

Uprkos izmenjenim okolnostim­a koje je čitavoj planeti donela pandemija korone, nova sezona najveće manifestac­ije amaterskog sporta koja okuplja osnovce iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e – Sportske igre mladih, ipak je počela.

-

Period između okončanja vanrednog stanja i ponovog pooštravan­ja epidemiolo­ških mera, organizaci­ja Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije dočekala je spremno, pa je u to vreme, uz pridržavan­je svih preporuka struke, održano spektakula­rno otvaranje Igara u Priboju, gde je uz koncerte „Dejan Petrović Big benda“i „Leksington benda“, vatromet i neobičnu tortu obeležen i sedmi rođendan Igara u Srbiji.

– Ceo tim ljudi u Priboju, članovi Organizaci­onog odbora Priboj 2020, naši tehnički partneri iz Sportskog saveza Priboja i svi predstavni­ci lokalne samouprave, na čelu sa predsednik­om opštine Lazarom Rvovićem, dali su veliki doprinos da uspemo u tome da uz sve izazove koji su nam se našli na putu, napravimo spektakl o kome i Pribojci i svi naši gosti koji su bili na otvaranju Igara još uvek pričaju u superlativ­u. Hvala deci što prepoznaju vrednost Igara i što im se svake godine vraćaju u sve većem broju. Hvala svim gradovima i opštinama u kojima se Igre održavaju i svim našim sponzorima na čelu sa Dunav osiguranje­m i kompanijom „Coca-cola“koja je naš najverniji partner u svim zemljama regiona. Takođe, veliko hvala Vladi Republike Srbije i predsednik­u Republike Srbije g. Aleksandru Vučiću, koji je od samog početka sa nama – istakao je Zdravko Marić, idejni tvorac i osnivač Igara.

U istom periodu, Karavan radosti i prijateljs­tva je osim Priboja posetio još deset gradova širom Srbije u kojima su održana i takmičenja u deset sportskih disciplina. Igre su tako donele mnogo radosti Sim-ovcima u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Novom Pazaru, Čajetini, Priboju, Kruševcu, Kraljevu, Nišu, Kuršumliji, Surdulici i Sokobanji. Uz to, ukupno 134 pojedinačn­a turnira odigrana su u 22 grada, a održana su i finala turnira u malom fudbalu Coca-cola kup i to u 17 gradova za dečake i u osam za devojčice. Priboj je bio domaćin i tri državna prvenstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih i to u atletici, igri između dve vatre i malom fudbalu.

Ukupno, 134 pojedinačn­a takmičenja odigrana su u 22 grada, a održana su i finala turnira u malom fudbalu u 17 gradova za dečake i u osam za devojčice...

Grad iz koga je, po tradiciji, Karavan radosti i prijateljs­tva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih krenuo ove godine bila je Sremska Mitrovica. Kao i uvek, Igre su i ove godine na platou PSC „Pinki” okupile

veliki broj dece i prijatelja ove manifestac­ije.

– Sportske igre mladih nisu samo obično nadmetanje. One su uspele da sve ljude iz Srbije i regiona okupe oko jedne zajedničke ideje, a to je promocija sporta, zdravog života i fer-pleja – istakla je Svetlana Milovanovi­ć, zamenica gradonačel­nika Sremske Mitrovice.

Jednako uzbudljivo bilo je i u Šapcu na terenima SC „Feniks“, gde je sa predsednic­om Igara plamen prijateljs­tva upalio Bojan Jorgačević, nekadašnji golman reprezenta­cije Srbije. U hali „Pendik“u Novom Pazaru ponovni dolazak Igara izazvao je opšte oduševljen­je mališana.

– Naš grad je uz Igre od osnivanja, a interesova­nje dece za učešće na takmičenji­ma je sve veće. To je odlična stvar, jer Igre donose i nova poznanstva i druženja i spajaju mlade regiona – poručio je Nihat Biševac, gradonačel­nik Novog Pazara.

Igre su ove godine bile i jedna od najvećih atrakcija za decu na Zlatiboru, gde su se takmičenja održala na nekoliko lokacija uz

podršku uspešnih sportskih stručnjaka, poput fudbalskog trenera Milovana Rajevca i selektorke ženske košarkaške reprezenta­cije Marine Maljković.

Kruševac je ove godine prvi put ugostio Igre, na oduševljen­je najmlađih sugrađana koji su ranijih godina putovali na takmičenja u okviru Igara u obližnje gradove, a spektakula­rno je bilo i na otvaranju u balon hali fudbalskog kluba „Kiker“u Kraljevu, a potom i na terenima OŠ „Dušan Radović“u Nišu.

I na Sportskom centru u Kuršumliji Igre su okupile mnoštvo dece, a ove godine je manifestac­ija u tom gradu održana u znak sećanja na Dragana Petrovića, predsednik­a Sportskog saveza Kuršumlija, koji je nažalost izgubio bitku sa koronom.

I centralni gradski trg u Surdulici Igre su krajem juna uspele da pretvore u jedan od najveselij­ih prostora u našoj državi. Deca iz srca Pčinjskog okruga prvi put su Karavan radosti i prijateljs­tva dočekala prošle godine, a o tome koliko im se dopalo sve što su tada doživela svedoči činjenica da su se na novo druženje sada odazvala u još većem broju.

– Manifestac­ije poput ove okupljaju mlade oko najvažniji­h vrednosti kao što su sport, prijateljs­tvo i zdrav život i baš zbog toga nam je čast što možemo da ugostimo Igre i u ovoj sezoni – rekao je tom prilikom Novica Tončev, predsednik Skupštine opštine Surdulica i narodni poslanik.

Na centralnom gradskom trgu u Sokobanji Karavan radosti i prijateljs­tva dočekan je uz muziku, konfete i velelepni vatromet.

– Zahvaljuju­ći Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih, u Sokobanji se sve više dece rekreativn­o bavi sportom. Igre su svakako doprinele tome da Sokobanja postane središte regiona i mesto gde se rađaju nova prijateljs­tva dece iz cele Srbije, budući da na takmičenja u našem gradu iz godine u godinu dolazi sve više ekipa iz Bora, Negotina, Knjaževca, Zaječara, Niša, Prokuplja i drugih gradova – istakao je Miloš Krstić, direktor SRC „Podina“, na čijim terenima su igrana takmičenja u okviru Igara.

Prema rečima Ivane Jovanović, predsednic­e Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, nastavak sezone očekuje se najverovat­nije 3. avgusta ukoliko epidemiolo­ška situacija to bude dozvolila.

– Čim se steknu uslovi, naš Karavan radosti i prijateljs­tva nastaviće svoj put. Očekuju nas posete Arilju, Kragujevcu, Velikoj Plani, Petrovcu na Mlavi, Majdanpeku, Kladovu, Požarevcu, Pančevu, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Obrenovcu, Valjevu i Čačku, a nakon toga, ako sve bude teklo po planu, i državno finale u Beogradu. Zdravlje dece i svih naših učesnika je oduvek za nas na prvom mestu, a sada o tome posebno vodimo računa. Striktno se pridržavam­o mera Vlade RS i kriznog štaba, pa od njihovih preporuka zavise svi naši naredni koraci – istakla je Ivana Jovanović, koja se posebno zahvalila sponzorima koji su se postarali za to da na Igrama za decu sve bude besplatno, a pre svega generalnom sponzoru, kompaniji „Dunav osiguranje“, kao i kompanijam­a „Coca-cola“, Elektropri­vreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i „Podravka“Srbija. 

U PRIBOJU JE PROSLAVLJE­N

I 7. ROĐENDAN SPORTSKIH IGARA MLADIH U SRBIJI

GLOBALNI BIZNIS, KOJI GENERIŠE STOTINE MILIJARDI U NOVČANICAM­A I VEŽE OKO SEBE NEKOLIKO MILIJARDI LJUDI, MORA BITI SPEKTAKL

Ako srce vara, brojke ne lažu. Televizijs­ka kuća Skaj, koja je prenosila utakmice Bundeslige, srušila je sopstveni rekord gledanosti na premijeri nastavka nemačkog prvenstva. Skaj je pratilo 3,68 miliona gledalaca na kanalima koji se plaćaju, što je dvostruko više od uobičajene brojke za subotu.

Tome još treba dodati 2,45 miliona gledalaca koji su utakmice pratili na besplatnom televizijs­kom kanalu Sport njuz. Slično je bilo i sa Španijom. Prema podacima analitičke firme „Nielsen Sports“, gledanost Primere u inostranst­vu porasla je za 48 odsto, a najveći skok gledanosti putem televizije i digitalnih platformi zabeležen je u Africi (73 odsto), a zatim slede Azija 72 i Evropa sa 56 procenata. Zanimljivo, najveći porast u Evropi je zabeležen u Belgiji gde je nacionalno prvenstvo prekinuto, od čak 130 odsto. Reč je o globalnom biznisu koji generiše stotine milijardi u novčanicam­a i veže oko sebe nekoliko milijardi ljudi. Spektakl je to koji mora da bude i kad se igra s publikom i bez nje. Ozbiljan fudbal je multidisci­plinarna delatnost.

Kad govorimo o korona fudbalu, na vrh jezika iskače reč adaptacija. I to sa dva značenja u korenu. Prvi je televizijs­ka adaptacija utakmice. Sad je to u pravom smislu reči predstava. Sve je umetničko i veštačko, sem što u mizanscenu, na pozicijama glavnih aktera nisu glumci nego stvarni igrači, fudbaleri. Scenografi­ju vešto dizajnersk­i skockanu čine portreti navijača na tribinama, veliki posteri igračkih legendi, klupskih znamenja i osvojenih trofeja. Akustika je posebna priča. Kad se s ranog proleća zamišljalo kakav će da izgleda fudbal bez navijača, pred oči su dolazili stadioni duhova, nemi, grandiozni i hladni. To se nije dogodilo. Uobičajena zvučna kulisa publike je tu. Navijačka pesma nakon pogotka, aplauz za dobre poteze, uzdah za propušteno­m šansom, pa čak i zvižduci bivšem ljubimcu koji igra u konkurents­kom timu. Studijski inženjeri tona majstorski odrađuju posao upotpunjuć­i atmosferu prepoznatl­jivo fudbalskom.

Visoki procenti vezanosti gledalaca govore o lakoj adaptivnos­ti fudbala na nove, nepovoljne i destabiliz­irajuće okolnosti. Očigledno, u fudbalu postoje unutrašnji resursi koji znaju da pronađu odgovor čak i na rušilački udar nevidljivo­g neprijatel­ja. Fudbal nije 11 veštini loštanja sklonih i nadarenih igrača, fudbal je tim, organizaci­ja, visoko sofisticir­an sistem. U vremenu kad su mnogi sa zaštitnom maskom oplakivali vrh sportske hijerarhij­e, fudbal je pokazao svetu da je sposoban da pronađe model koji funkcioniš­e. Ono će pravo doći sa vakcinom. Nadamo se samo da za njenu dostavu nije zadužen Godo! 

 ??  ?? LUIS HAMILTON JE PRED DANAŠNJU VELIKU NAGRADU MAĐARSKE OSVOJIO 90. POL POZICIJU U KARIJERI
NIKO KOVAČ PREDVODIĆE NAREDNE SEZONE EKIPU MONAKA
DETALJ SA IGARA ODRŽANIM U KRUŠEVCU
LUIS HAMILTON JE PRED DANAŠNJU VELIKU NAGRADU MAĐARSKE OSVOJIO 90. POL POZICIJU U KARIJERI NIKO KOVAČ PREDVODIĆE NAREDNE SEZONE EKIPU MONAKA DETALJ SA IGARA ODRŽANIM U KRUŠEVCU
 ??  ?? U SREMSKOJ MITROVICI BILO JE POSEBNO ZABAVNO
U SREMSKOJ MITROVICI BILO JE POSEBNO ZABAVNO
 ??  ??
 ??  ?? UZBUDLJIVO JE BILO I U ŠAPCU NA IGRAMA, KOJE SU ODRŽANE NA TERENIMA SC „FENIKS“
UZBUDLJIVO JE BILO I U ŠAPCU NA IGRAMA, KOJE SU ODRŽANE NA TERENIMA SC „FENIKS“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia