Blic

PRAVI NAČIN DA OSETITE LETO

Otvoren krov, sunce, vetar... Šta biste više hteli? Možda turbo benzinac sa 192 konjske snage?

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Leto je i šta vam prvo padne na pamet? Ne, ne, nije more. Zaključani smo tako da nam nema mrdanja. Da pomognem, povezano je sa vožnjom! Kabriolet, naravno. Iskreno, ne pamtim kada je poslednji put neki od uvoznika za Srbiju registrova­o kabriolet za testiranje? Godinama unazad, niko. Zato sam bio prijatno iznenađen pozivom da usred jula isprobam “toples” verziju “minija” i to ne običnog, već “kuper S”. A to znači 192 konjske snage iz dvolitarsk­og motora i zvuk koji osećate direktno u stomaku.

“Mini” je i dalje simbol britanskog carstva, iako je brend već dugo u rukama BMW-A. Ako niste sigurni, dovoljno je da pogledata zadnja LED svetla u kojima se oslikava Junion Džek zastava. Sistem je jednostava­n - dvoja vrata, četiri sedišta, mekani krov, otvor za vazduh na haubi i centralno postavljen­a “dvocevka” izuvnog sistema.

Automobil je dugačak samo 3,85 metara i osećate kao da rukama možete da dohvatite oba kraja. Točkovi su pomereni do samih ćoškova, tako da “minijem” upravljate bukvalno mislima. Volan je čvrst, precizan i pruža povratne informacij­e dovoljne da napadnete svaku krivinu. Kao kad vozite karting. Osećaj sa spuštenim krovom je fantastiča­n, pogotovo kada se izduv javi karakteris­tičnim pucketanje­m pri oduzimanju gasa. U “mini kabriju” se sedi nisko, kako i treba. Sedišta savršeno drže telo. Ogibljenje je tvrdo i zato pazite kada prelazite preko rupa ili neravnina na putu da vas ne bi lansirale.

“Drive performanc­e” sistem nudi tri režima vožnje: “green” kojem je u prvom planu potrošnja, “mid” za takozvane optimalne uslove u vožnji i “sport”. Jasno je odmah da samo treći odgovara pravom karakteru “kupera S”, u kombinacij­i sa dvolitarsk­im tvin turbo benzincem i sedmostepe­ni automatski­m menjačem sa dvostrukim kvačilom. Do stotke stiže za tek nešto više od sedam sekundi, ali sa spuštenim krovom to deluje mnogo brže.

Kabina je skockana po “Minijevim” standardim­a minijaturn­a instrument tabla, okrugli srednji ekran osetljiv na dodir i ponovo engleska zastava na panelu ispred vozača koja menja boje. Pozadi nema mesta za putnike jer vozači viši od 1,8 metara moraju svoje sedište da pomere do kraja. Zapremina prtljažnik­a je 215 litara.

Automatizo­vani platneni krov zapravo nudi tri položaja – zatvoreni, “šiber” i potpuno otvoreni. Pritiskom na dugme za ceo proces je potebno oko 15 sekundi, pri čemu krov može da se podiže i spušta do brzine od 30 kilometara na sat.

Početna cena “mini kabrioleta” je 23.900 evra za verziju sa 1,5-litarskim benzinskim motorom i 102 KS. Testirani “kuper S” košta 30.200 evra, dok je vrh ponude “džon kuper vorks” verzija sa 231 KS i cenom od 36.800 evra. 

230 kilometara na sat je maksimalna brzina “mini kuper S kabrioleta”

 ??  ?? “MINI KUPER S KABRIOLET” DO STOTKE UBRZAVA ZA 7,1 SEKUNDU
“MINI KUPER S KABRIOLET” DO STOTKE UBRZAVA ZA 7,1 SEKUNDU
 ??  ?? PLATNENI KROV SE PODIŽE I SKLAPA ZA 15 SEKUNDI, PRI BRZINI DO 30 KM/H
PLATNENI KROV SE PODIŽE I SKLAPA ZA 15 SEKUNDI, PRI BRZINI DO 30 KM/H
 ??  ?? SPORTSKA SEDIŠTA, OKRUGLI SREDNJI EKRAN, “HARMAN KARDON” MUZIČKI UREĐAJ...
SPORTSKA SEDIŠTA, OKRUGLI SREDNJI EKRAN, “HARMAN KARDON” MUZIČKI UREĐAJ...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia