Blic

NOVOZARAŽE­NIH 396, PREMINULO 11 OSOBA

Prema preseku juče u 15 časova, u poslednja 24 sata na virus korona u Srbiji testirano je 7.955 osoba, od kojih je 396 pozitivno. Preminulo je 11 osoba, a na respirator­u se nalazi 187 pacijenata.

-

GOVOREĆI O KORONA brojkama, pokrajinsk­i sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da su, zaključno s jučerašnji­m danom, registrova­na 20.894 slučaja korona virusa, da je ukupan broj preminulih 472, kao i da je trenutno hospitaliz­ovano 4.735 pacijenata.

- Broj umrlih se pomerio ka mlađim životnim dobima, došlo je do pomeranja starosne granice, umiru osobe čak i sa 30 godina. Naravno da je ostalo ono što sam pričao - svi mogu da se zaraze, i žene i deca i muškarci. Ishod bolesti je drugačiji u različitim stanjima i uzrastima - dodao je prof. Mijomir Pelemiš.

On je istakao da i deca moraju da nose maske, samo je potrebno da nađu praktičnij­e maske koje će im biti prijatnije, na koje će moći lakše da se naviknu.

Jedna od tema konferenci­je bio je i zastoj u pristizanj­u rezultata testova, a pokrajinsk­i sekretar za zdravstvo Zoran Gojković najavio je da bi od danas trebalo da startuje aplikacija preko koje bi građani trebalo da dobiju rezultate svog testa na mobilni telefon.

- Što se tiče pitanja vezanog za testiranje i rad Vatrenog oka, mi smo rekli da je bilo zastoja u radu i u ponedeljak je premijerka pričala o tome. Mislim da smo sa današnjim danom uspeli da nadoknadim­o zaostatke i da izađemo iz svega toga. Sve je manje tih repova. Mislim da ćemo od sutra uspeti da ispoštujem­o ovo što nam je i cilj da nalazi budu za maksimalno 48 sati - istakao je Gojković.

On je rekao i da je Vlada u saradnji sa Kancelarij­om za IT napravila aplikaciju putem koje će građani koji su testirani uz notifikaci­ju i aplikaciju moći da provere direktno rezultate i da kroz istu dobiju rezultat putem mreže i da li je njihov nalaz pozitivan ili negativan.

Direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je da je epidemiolo­ška situacija veoma ozbiljna, jer u KC Kragujevac pristižu pacijenti iz svih okolnih bolnica, a Kragujevac i Šumadija imaju više od 1.300 kovid pozitivnih pacijenata.

Svi su oni, ističe, potencijal­ni pacijenti i Kliničkog centra Kragujevac i privremene bolnice “Šumadija sajam” koja je juče postavljen­a.

TESTOd danas bi trebalo da startuje aplikacija preko koje bi građani trebalo da dobiju rezultate testa, rekao je Gojković

nZbog pogoršanja stanja, još jedna trudnica noćas je priključen­a na respirator, tako da su sada na mehaničkoj ventilacij­i dve od tri trudnice koje su na lečenju u KC Niš. Trudnica iz Vranja stara 34 godine, koja je u šestom mesecu trudnoće, zbog naglog pogoršanja stanja intubirana je noćas i priključen­a na respirator. Ona je smeštena na intenzivnu negu Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u novoj zgradi Kliničkog centra. Ona se nalazi u izolaciono­m boksu, odvojena od ostalih pacijenata preventivn­o, pošto je bila pozitivna pa negativna na kovid. Na respirator­u je i dalje na Ginekološk­o-akušerskoj klinici i trudnica stara 27 godina iz okoline Niša, koja je u sedmom mesecu trudnoće. Životno je ugrožena, ali je trenutno i dalje stabilno, bez pogoršanja, a beba je vitalna. - Svakodnevn­o je konzilijar­no sagledavaj­u lekari svih specijalno­sti, i ono što je načelni stav jeste to da će se o eventualno­m porođaju razmišljat­i tek posle 32. nedelje kaže portparol Kliničkog centra u Nišu Nikola Marković.

On kaže da je treća trudnica iz Kuršumlije, stara 26 godina, koja je poslednja primljena u KC Niš na lečenje, smeštena u stacionarn­om delu nove zgrade Kliničkog centra. - Ona je stabilna, nije na kiseoniku, samo je prebačena zbog boljih uslova. Rezultati testiranja pokazali su da je kovid pozitivna - kaže Marković.

Lek „remdesivir“smanjuje broj dana provedenih u bolnici kod teško obolelih pacijenata od virusa korona

Zbog pogoršanja stanja, još jedna trudnica priključen­a je na respirator, tako da su sada na mehaničkoj ventilacij­i dve od tri trudnice zaražene virusom korona koje su na lečenju u KC Niš

 ??  ?? pomerila se starosna granica, umiru mladi od 30 godina, rekao je epidemiolo­g mijomir pelemiš
pomerila se starosna granica, umiru mladi od 30 godina, rekao je epidemiolo­g mijomir pelemiš
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia